BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, June 30, 2010

.:: oyeaHHhh!! buLan bAru is Coming!! ::.

hihihi.. sonok nyer.. berakhir sudah bulan pertama prac cik dainey.. huhu.. tggl angka 5 utk dainey hitung hinggalah tamat sesi prac cik dainey... naper cik dainey asyik menghitung masa????? hurmm.. nak tau naper??

sbb ==> cik dainey x sabar nak tau ape plak yg bakal cik dainey tempuh.. teringin nak tau siapa dainey 2011 nanti.. ape yg cik dainey akan buat masa tuh utk family.. hurmm.. bile asyik menghitung hr, tiba2 rs mcm takut jer... kenapa??

erm.. cik dainey takut x sempat balas jasa & pengorbanan ma & ayah selama nih.. Ya Allah, Engkau berikanlah kesempatan kepada hambaMu ini utk memberikan kebahagiaan utk kedua org tuaku.. walaupon x sebesar pengorbanan mereka selama aku lahir di bumi yg Kau cipta..Panjangkanlah umur kami sekeluarga..
berikanlah kami kesempatan Ya Allah..





azam bulan baru ==> menjadi seorg yg lebih tabah untuk berdepan dgn dugaan yg bakal menimpa.. Semoga Allah memberi kekuatan kpd hambaNya..


>>)))">


<")))<<

Engkau Yang Maha Besar..........

{ LaSt daY ngan Bella }

hri ni last dah ngn bella.. 5 Jul ni dia dh start kelas kowt.. hurmm.. sunyi la USMT pasni.. selalu nye suara dia jer la yg wat opis tuh wujud.. huhu..

tp kak na ader lg.. nasib baek la kak na pon bising gak.. hehehe.. xder la sunyi sgt opis tu..

esok plak bulan baru, bos baru n suasana baru..

cik dainey.. xde apa yg baru kowt.. huhuhu.. pengalaman baru ader laa.. hehehe..

for bella ==> selamat menempuh sem baru erk.. da last sem..huhu.. senior super duper gituw.. heheh.. moga sukses selalu..

for my sep ==> setel sndiri k kalo ader error kat sistem tuh nanti..huhu.. x sempat nk menuntut habis ngn bella.. hehe.. so, sendriri mau igt la erk.. hihihi.. sblm ni cik dainey ty bella je.. pasni ty dri sndri la nmpk nyer.. paling tidak ty Mr Google.. hahaha..

Tuesday, June 29, 2010

..Bismillahirrahmanirrahim..

salam ukhwah kpd sahabat2 cik dainey yg kebetulan singgah di blog ni..
terima kasih sbb sudi singgah..

sebenarnye, cik dainey nk kongsi sesuatu ngn sahabat2 yg kebetulan singgah di ruangan cik dainey..

Allahuakbar.. Subahanallah.. malu utk nyatakan tp itulah kenyataan..
seumur hidup dainey, dainey x pernah fikirkan akan maksud2 ayat suci al-Quran.. tp alhamdulillah, terdetik di hati dainey utk tahu cerita2 di sebalik ayat2 suci al-Quran.. kalo nak kata pandai mengaji tu dainey xde la pandai sgt tp boleh la.. alhamdulillah dah khatam..

sebelum start praktikal hr tu, guru mengaji dainey ajak dainey mengaji di surau dan dainey pegi.. alhamdulillah dainey masih boleh mengaji.. tapi sahabat2, dainey sedih bila dainey x igt hukum2 bacaan... seingat dainey hukum2 ( 5 hukum) tu dainey belajar ms kelas fardhu ain tu pon ms darjah 4-6.. tp hari tu bila guru mengaji dainey ty mad ape dan apa hukum bacaan nye, dainey tergagap2 untuk jawab.. terasa mcm dainey belum layak untuk khatam al-Quran.. Ya Allah.....

hari ni, terdetik di hati dainey untuk tahu apa maksud2 ayat2 yg selama ni dainey baca.. Alhamdulillah..Allah temukan dainey dgn satu web ni dan web ni ade maksud semua ayat2 al-Quran.. dan disamping kita baca dan faham ayat tersebut, kite boleh dgr bacaan ayat2 itu.. dainey rasa dainey patut kongsi web ni dgn sahabat2 sumer..

dainey dh letak link utk web tu..

ader d list "terjemahan al-Quran" sahabat2 blh tgk web tuh.. x rugi utk kita curi ms kita utk bc cerita2 zaman nabi2 dulu.. dan kita akan tau betapa ISTIMEWA ISLAM.. betapa bersyukurnya kita dilahirkan dalam Islam.. alhamdulillah..

di samping wat keje kt opis, atau bila bosan dgn keje, singgahlah di web terjemahan ni.. ketahuilah cerita2 di sebalik keindahan bacaan ayat2 suci al- Quranulqarim.. untuk kebaikan kita semua.. InsyaAllah..

Marilah kita bersama-sama membaca dan metelaah Al-Quran di masa lapang, sambil membaca Al-Quran di dalam bahasa Arab, marilah kita sama-sama memahami maksud Al-Quran dalam bahasa Arab itu.

terima kasih kpd yg mhasilkan web ni.. terima kasih dgn terjemahan yg disediakan..
semoga Allah memberkati anda dunia dan akhirat..

-- maKan2 umaH 'nor' --

ececehh.. makan umah 'nor'???
hahaha.. tu la nama bru cik dainey sejak masuk praktikal nih.. dorg pon dah pening dh nk pggl aper.. mungkin sbb pelik kot bila pggl dainey or susah nk sebut.. hurm.. tu la kan masalah nama.. huhu..

yg best nyer rini cik dainey bawak member prac dtg makan kt umah.. saper???

bella & lie.. haaa..

dorg la yg dtg umah cik dainey.. mam la drg hr ni.. dorg ber2 nih akan hbs lam ms terdekat jer..

bella ==> esok dah.. =(
lie ==> lusa.. =(

pasni tggl la cik dainey kesorangan.. hukhuk.. (T_T)
xder kawan daa.. seb bek kak na ader lg.. pastu bos baru plak masyukk..

aper2 pon thanx erk bella n lie sbb sudi dtg umah... jemput dtg lg yukk..

pasni xtau la caner kan..

erm.. kadang2 terasa cam perubahan mendadak plak..
ni cik dainey nk story nih..

==> dulu la kan kalo ngan membe mak aii.. kalo bercakap mmg cik dainey la yg plg byk.. happening jerk.. gelak kuat2.. cakap byk.. wat membe gelak.. windu nyer nak GELAK.. GELAK yg btol2 happening laaa.. (+_+)

tp skang +++++> hurm.. senyap jerk.. kdg2 gelak ngn bella kalo lie wat lawak.. huhu.. caner nih nak hadapi hr2 seterusnya bila kesorgn?? ayaakkk... xpe2.. senyum sowang2 laa.. hahaha
xnak bg muka cepat kedut.. ahaksss.. poyo jer kan.. sempat lg..

tp btol laa.. kalo asyik seyes jerk wat keje, hurm.. cepat la kedut kt muka nih..
xnak tensen2 k..

haishh.. takowt nyerk... xnak muka kedut!!!!!!!!!! tidaaaaaaaaaaakkk..

Monday, June 28, 2010

=+= jaLaN-jAlaN =+=

hurm.. salam sumer..
hari ni cik dainey byk jalan ms keje.. 1st g hospital tgk Aiman, salah sorg dr technician kt USMT ni.. teruk dia accident kena jahit kt kepala.. hurm.. seram cik dainey tgk.. naseb baek dia ok.. balik dr opis tu cik dainey kena g tolong staff HEA check file2 student yg baru daftar..

bile tgk keje dorg.. hadoooii.. manyak keje nye Ya Allah.. kalo diberi pilihan kan, erm.. cik dainey akan pilih job yg wat sistem laa.. x yah nak serabut sgt.. kalo wat sistem ni aper2 masalah leh refer tenet.. xyah pening2 ngn staff len.. hehehe

hari ni supervisor cik dainey dtg tgk sistem.. alhamdulillah..dh siap part yg dia bg.. tggl ciput je lagi.. hehehe..

suker!! suker!! suker!!

alhamdulillah.. bersyukur kpd Allah sbb dah permudahkan kerja hambaNya..
semoga kwn2 yg len pon samer..

hri ni cik dainey xder tensen sgt.. i can do it now!! i will try my best!! insyaAllah..

yay!!!!!!! dah waktu balik... alaa.. hujan la plak!! cejukkkkkkkkkk...

jom kiter balikk!!!

Sunday, June 27, 2010

++ peNingNyer ++


adusss.. pening nyer kepala arini.. dah lama dah x pening cmni.. hurm.. naper erk??
mesti cik dainey byk pk kan.. hurm.. caner x pikir.. coding asyik error jerk.. asyik pk jer caner nak hilangkan error ni.. cik dainey nk gak cr coding tuh.. bak kata cik ziey dulu; cik dainey ni suker pkir.. hahaha.. benda kecik pon nk pikir lamer.. hurm..

naper la leh pening nih.. umphh.. mood wat keje nyer ade la ckit2 tp pening ni mengganggu jerk... ishhh.. kaco tol laaa..

nak balikkkkkkkkk..hukhuk.. x tahan dah sakit ni..
hukhuk..

naper la leh pening..
dugaan..
xper la.. hrp2 mlm ni dpt setel coding tuh..
kan best kalo dpt setel mlm ni.. tp mlm ni rase cm nk tido jerk.. adoiii.. caner ni..
tp kalo xleh wat nk wat caner kan.. hurm.. kiter try la..
smga Allah permudahkan urusan cik dainey ni..
InsyaAllah..

haaa.. dah ms nak balik dah nih.. yay!!!!
moh kiter balik yuk..

Saturday, June 26, 2010

::: peRlu diKonGsi bErSaMa :::


Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda:
Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.



~ semoga Allah memberkati segala amalan kita dunia dan akhirat.. insyaAllah ~

Thursday, June 24, 2010

puCCa !!!! SUPER CUTE PUCCA!!


waaaa.. cute nyerk..
pucca yang nakal n lg tomey..
cute sgt2 phone ni..










########################################



comey kan phone nih.. huhuhu.. Garu jerk xder.. where's Garu..

winkkk*****winkkkk*****

^^ geNg pRaktiKal dainEy ^^


praktikal......praktikal......praktikal..........

haaa..ni la life cik dainey skang.. ni dh 24 hari dah cik dainey praktikal kat kampus Uitm, Machang nih..

dari hr pertama smpai skang bella n lie laa teman sepejabat cik dainey.. x termasuk staff kat saner yakni kak na, abg hairi n tuan zul.. hukhuk.. =.= tp yg ceday nyer pasni tggl la cik dainey seketul la stu wat praktikal.. xder dah teman makan n teman gelak..
pasni tggl sorg2 jerk.. hurm.. harap2 ader la cik dainey teman nnti erk.. ader kot dak praktikal nanti masuk.. hehee..




bella..
bella ni suker gelak.. hahha... tu yg best.. dia dh biasa dh ngn staff kt sni.. kalo dia x dtg opis.. alamatnyer sunyi sepi la opis tuh..
adoii.. ni belum lg bulan 7.. ayyyaaaakk!!

lie..
hahaha..lie mmg kelakar.. kitorg asyik gelakkan dier jerk.. keje dia wat lawak je hr2.. hadehh.. x tahan tol.. kdang2 kami buli lie.. hahah.. biasa la kan.. kasi suasana praktikal ni enjoy.. no stress2 ni.. hehehe..

wish u all sukses erk!! make ur life fun yaaa!!

" te echo de menos *=* recuerdos para siempre "



hehehe.. naper la cik dainey ni.. sesat dr mexico ker nih?? hahaha..
ntah la.. cik dainey tetibe je tingat kat nik.. dulu ms kt kampus, cik dainey selalu gak g bilik nik.. asal masuk bilik nik jer mesti dia ngn buku-buku Spanish dia.. rajin kan nik.. gud girl!! sampai cik dainey join skali.. heheh

huhu.. belaja gak la ckit2..
nak tau ape yg nik ajar??
"buenas noches" maksudnyer selamat malam.. hahaha.. yerla kan g bilik nik time tu dh malam.. so bila nak balik, ucap la slmt malam.. ecece.. berlagak nyer kan..
dan satu lg.. kalo ader mlm pg pon mesti ader kan.. hurm.. "buenos días".. haaa.. ni la kalo nak ucap selamat pg.. hehehe..


congrats tuk nik.. akhirnye dpt A gak lam Spanish.. x sia2 usaha nik berjaga malam.. nanti nak honeymoon leh la g Mexico.. hahaha.. lagak ala-ala koboi la kowt.. kikiki..

hurm..ni pic geng dainey.. wpon len kos ktorg tetap kamcing.. g cafe sesamer.. pasar malam pon sesamer.. tp kalo time kelas jrg sgt la mam sesamer kan.. tp biler kuar tetap sesamer..

aduuhh.. tingat kenangan ms kat Langkawi.. sonok sgt time tu.. mmg enjoy laaa.. tp yg ceday nyer nik xder.. hurm.. nik sorg jer x join.. aper2 pon sahabat tetap sahabat kan..

sumer tgh sibuk ngn praktikum masing2.. hurm.. harap sumer sukses erk..

mishhh u olls!!!!!! mishhh sgt2...


********************************

sahabatku………
seberat apapun masalahmu
sekelam apapun beban hidupmu
jangan pernah berlari darinya
ataupun bersembunyi
agar kau tak akan bertemu dengannya
atau agar kau bisa menghindar darinya
karena sahabat…..
seberapa jauhpun kau berlari
dan sedalam apapun kau bersembunyi
dia pasti akan menemuimu
dalam sebuah episode kehidupanmu
sahabatku……
alangkah indahnya bila kau temui ia dengan dada yang lapang
persilahkan ia masuk dalam bersihnya rumah hati
dan mengkilapnya lantai nuranimu
hadapi ia dengan senyum seterang mentari pagi
ajak ia untuk menikmati hangatnya teh kesabaran
ditambah sedikit penganan keteguhan
sahabat…….
dengan begitu
sepulangnya ia dari rumahmu
akan kau dapati
dirimu menjadi sosok yang tegar
dalam semua keadaan
dan kau pun akan mampu dan lebih berani
untuk melewati lagi deraan kehidupan
dan yakinlah sahabat……..
kaupun akan semakin bisa bertahan
kala badai cobaan itu menghantam

Wednesday, June 23, 2010

::: si MeraH :::

haii.. salam sumer kawan2 cik dainey..
meh cni cik dainey ader 1 info kesihatan nak share.. tp rase nyer sumer tau kot sal ni kan..

hurm.. tomato..

yup!! tomato.. kebanyakannya girl selalu guna tomato tuk jg kecantikan n kelembutan muka kan.. hehe.. cam cik dainey gak laaa.. kalo nmpak tomato jer mesti tgn gatal nk potong tuk letak kt muka.. hehehe.. pastu rsa kulit muka waaaa.. licin..

kadang2 cik dainey mkn camtu jerk.. sedap kan.. nyum3..

ni la dia info sal tomato yg merah ni ;

Tomato adalah antara buah-buahan yang kaya dengan Lycopene dan baik untuk penjagaan kesihatan umum. Lycopene adalah bahan kimia yang terdapat dalam tumbuhan (fitokimia) dan berperanan memberikan warna merah kepada tomato. Sehubungan itu, penyelidikan dari Universiti Harvard merumuskan bahawa pengambilan tomato dalam diet amat berkesan dalam menentang pembentukan sel-sel kanser terutamanya kanser prostat. Ini kerana bahan kimia Lycopene dikenalpasti merupakan bahan antioksida yang kuat dan bertindak meneutralkan radikal bebas yang terhasil dalam tubuh manusia. Kehadiran radikal bebas di samping tindakbalas aktiviti metabolisme sel adalah berbahaya kerana sering menjadi penyebab kanser dan penyakit kardiovaskular.

Kajian para penyelidik ke atas 48,000 responden dan merumuskan bahawa pengambilan tomato, sos tomato, jus tomato dan pizza mempunyai kaitan untuk merendahkan risiko seseorang terdedah kepada penyakit kanser prostat. Kesimpulan daripada kajian turut menunjukkan makanan yang dimasak dengan tomato sebanyak 10 kali seminggu turut mengurangkan risiko menghidap kanser kolon, kanser rektum dan kanser buah dada. Walau bagaimanapun, pakar pemakanan dan kesihatan mencadangkan setiap pengambilan seharusnya menyamai setengah cawan sos tomato atau suku cawan pes tomato atau satu keping pizza dengan sos tomato.

Walaupun para penyelidik mendapati jumlah Lycopene adalah lebih tinggi dalam tomato mentah tetapi sos tomato mempunyai kandungan Lycopene lima kali ganda lebih banyak berbanding tomato segar. Keadaan ini disebabkan penyerapan Lycopene melalui sistem penghadaman lebih mudah setelah dinding sel tomato dipecahkan akibat adanya bekalan haba.

haa..takat ni jer dulu yerk..

"mam tomato manyak2 erk pasni.. hehehe.."

Tuesday, June 22, 2010

$$ kena nGoraT nGan poCik $$

..............jom cik dainey post citer ni khas tuk my beloved frenz.........

salam sumer kawan2 cik dainey.. hehehe.. ni cik dainey nak story ckit laa.. td ms YM ngn sorg kwn cik dainey ni dia ade share citer kelakar dia kat cik dainey.. kwn ni kalo ngan cik dainey memang xleh d pisahkan la.. kalo sape yg kenal cik dainey mesti bleh teka saper dak tu.. hehehe... citer nyer camni..

kawan cik dainey ni comey lotte org nye.. Terengganu tempat dia lahir, makang ikang gituw.. ahakkss.. yg best nyer citer ni sal ader org ngorat dia..
hurm..punyer la ramai abg2 ensem yg keje kat wisma tuh, ader laa sorg pocik yg dtg dekat dia.. hahaha.. pocik tu kan... hadoiii.. dah la tua dah pangkat ayah kitorg kowt.. boroi lak tuh.. miang keladi la tuhh.. haishhhh.. pocik..pocik.. kawan cik dainey ni putih melepak mak aiii.. mesti pocik tu geram nengok kawan cik dainey nih.. hehehe.. tp pocik maap la erk.. pocik tu dh tau kwn cik dainey ni bergetah lg..mane leh ngn pocik..

adoiii pocik..jga bini n anak2 kt umah dulu la pocik.. uewww... pastu satu lg cik dainey leh agak la kalo cik dainey ader kt saner kompem sakit perut gelak.. hadoiii.. yeyek!!! terbayang muka pocik miang tuh.. hurm.. sabor je la cik ziey aihhh... oppss!!! sori sis!! tersebut namamu.. ahaakkss.. ngee~~ sowi yaaa (sengaja sebut nama)..

hehehe wak luuuu..

ni cik dainey nak igtkan balik.. haaaa.. cik ziey mesti igt lg kot kejadian yg berlaku kt cik dainey dulu.. ader pocik tua n gataii kaco cik dainey ms kat kampus dulu.. kiter tggu amik keta nak g mandi kat Bukit Air tu.. hahhaa.. cik ziey ms tu g toilet..then tggl la cik dainey sorang2 kt bustop tggu mik keta nk drive g meronggeng ngan nik,kak fiz,kak mia, kak ida n mimie..

dulu hang dok gelak kt chek kan.. hahha.. tu laaa.. loklaq dulu tu pasai hapa... hurm..


apa2 pon cik ziey hati2 la erk ms praktikal.. ehekkss.. jgn tergoda ngn pocik tu erkk.. yeyek!!! x syukerrr... hahaha.. kalo nampak jer pocik tu dtg tmpt cik ziey, cepat2 mengelak erk.. hehehe..

windu nyer nk gelak sesamer.. huhuhu..

nnti kiter karok sesamer plak yerk.. ade peluang kiter g meronggeng ms anta final report nanti.. hahaa.. InsyaAllah laa.. cik ziey nnti kim salam kt mira erk.. hahaha.. mira kt wisma tuh melambung saham dia erk.. sumer abg2 ensem dh tuju kat dia.. waaa.. like laa mira.. hehehe

paper pown.. wish u all gud luckS erk.. hehehe..

^^ cAmaT berPrakTikaL ^^

++ keNapa MesTi aDa DiA ++


hukhukhuk...
pening nyer.. cik dainey dah fenin dah ngadap system nih.. rupenye manyak lg yg perlu cik dainey check.. adoiii..

tajuk kat ats tu sajer jer bg gempaq.. hehehe.. system ni jer wat cik dainey pusing.. haduhhh.. xtau dah nk edit mcm maner.. hurmm..

rase x larat pon ader.. hukhuk.. tp kak nisa caner erk.. erm.. windunyer..

mishhh kt member sumer.. windu nak meronggeng sesamer.. karok sesamer.. sebut sal karok nih tingat lak kenangan ngan kak nisa, killa n cik ziey.. hahaaha.. adoii.. kak nisa ni bleh dikatakan org bek2 laa.. kami ni aktif ckit.. hehehe.. tetiber jer ajak akak g karok kat Jitra.. kak nisa malu2 gitu nk nyanyi.. kami kanak2 aktif ni aper lg.. menyumbang suara yg sumbang je la.. hahaha.. ms tu free n paskan tensen n boring.. pas karok tu kame merended plak kt tasik Jitra.. hahaha.. sonok tuee.. tp kami x sempat nek angsa comey.. sbb dh petang dh ms tu..

ms kat saner sumer berebut nk jd drifter (driver) kalo time kuar.. hahaha.. kmi aper lg meronggeng sakan laa.. sonok sgt!! windu nyer kt sumer.. hukhuk..

alaaaa..xleh upload pic kiter laa..lam my luppy kt umah.. hurmm.. xpe laa..
yg penting tetap windu kowang... ummmmaahhh!!!!

mishhhh u all!!

dah hilang skit pening td.. hurmm.. lepas dh tensen kejap.. mcm ni laa cik dainey biler dah pening tahap dewa.. huhu.. kalah programmer kan.. yeahh!!

Sunday, June 20, 2010

mALaSSssssssS!!!


salam sumer kwn2 cik dainey.. sumer ok erk?? cik dainey x ok pon.. hurmm... arini tetiba mood malas.. hurmm.. malas yang teramat la kot.. adehh.. kekadang tgk online novel, ym, tp tertengok plak sistem yg terbengkalai nih.. adoii.. sebut jer sistem tetiba mood betukar dh jd malashhhh.. huk3.. mesti wase malas kalo xleh wat sesuatu yg kiter nak kan.. hurmmm.. opis rini cam mendung jerk.. hehehe.. sumer dh ngantok dah.. bella ngan website kawen dia..adoii.. syok tol!! sampai seru nmpk.. hehehe.. tp sedar x sedar dah tgh hari dh skang.. huhu..

agak2 la kan, En Firdaus dtg x rini tgk progress?? hurmm.. apa2 pon cik dainey kena gak cuba siapkan.. aduhh.. dalam kepala ni dh byk serang ulat PHP daa.. mcm2 coding dh ader.. tp sumer xley pakai.. hehe ape la kan cik dainey ni kan.. ader coding tp hampehh xley pakai pon..

xper2.. i'll try till i get u!! tp skang ni rase nk tido tu xder la juz wase malashh sesangat.. naper ngn cik dainey rini erk?? ishh unsenonoh tol la malashh-malashh ni.. hurm..member kebanyakan cuti rini.. sbb ahad kt luar kelantan tganu,kedah n pahang cuti.. beshhh nyer kowang!!!! nak itowttt jalan2 gakkk!! ahhh.. hader cik dainey kesah?? hehehe.. (jeleshh!!!) yg penting skang proposal dh ciapppp!! Alhamdulillah.. satu benda dh selesai.. now!! when i think about it, i can smile!! (*___^)

~~ lalalalalalala ~~

Friday, June 18, 2010

== loLiPop ==


nyum3... syok gak wat keje sambil mam lolipop erk.. hehehe.. terasa cam umo 3 tahun plak.. kembali ke zaman tomey2 dulu.. mam lolipop manyak2.. huhu.. aduhh.. skang dah beso dh erk anak ma n anak ayah nih.. hurmm.. dah leh kawen dah pon.. tp no..no..no.. get da job first..

hri ni sepupu cik dainey yg dulu mase kecik men sesame dh bertunang dh.. hurm.. tp dia lelaki n dah keje dh pon.. memang patut kawen pon.. hehe.. tahniah erk.. smga cepat2 nek pelamin tau.. x sabo nk amik berkat nih.. hehehe.. sowi coz xley join.. tgh hr nk kena masak tuk adik2 nih.. hurm.. nanti kelaparan lak dorang cian la plak.. org laki ni kalo makan x cukup 3 kali memang x sah.. haishh..

umphh.. pas bowink ngadap sistem, update blog, dlm mase yg same dgr lagu.. hehehe.. lagu pon jiwang karat gak la.. yela layan perasaan kowt.. rase bosan gak asyik wat keje je kan.. nak tgk tv pon ntah pape citer kan.. nak sembang tp nk sembang ngan sape erk.. hukhuk..
kan beshh kalo cik dainey ader adik pompuan or kakak.. ader gak teman tuk citer sal private cam love story ke, masalah pompuan ker ape2 je laa.. tp yela kan ade hikmah di sebalik sumer ni kan.. alaa.. adik2 cik dainey sumer dh lagak cam abg dah.. huhu.. cik dainey dh jd adik plak.. hehehe.. hampir tiap2 mlm dowang belanja aiskim.. huhu.. tu la feveret cik dainey yg paling cik dainey xleh lepaskan.. hurm..

tp hri ni wat sistem sambil mam lolipop je laa.. hehehe.. kire kiut laa kan mam lolipop nih.. huhu.. cam anak2 la plak.. ok la hari ni cik dainey xde la tensen sgt..tp x tau la mlm nanti plak caner.. hurmmm..

###### jom!!! shambung wat keje ngan cik dainey!! ######

== tiKa mALaM ==


salam sumer kawan2 cik dainey... tgh2 malam ni korang watper erk?? mesti dah ade yg tido erk.. beshhh nyer.. cik dainey gak stay tuk siapkan proposal.. kalo boleh nak pos minggu ni gak.. hopefully i can complete it as soon as possible.. InsyaAllah..

kalo dah siap proposal nih, leh la fokus kat system plak.. then report coz progress kene anta.. tapi skang yang cik dainey tgh dok pening la kan.. hurmm.. sistem ni akan siap dalam masa yg terdekat dah tp progress tuk bulan2 akan datang ape yg perlu cik dainey wat nih?? ayyaakkk.. mikin olang manyak susah ooo...

skang ni sistem yg cik dainey dok kalut tuh sistem dak praktikal dulu buat so cik dainey sambung jer.. hurm.. proposal pon ala2 tipu sunat la kot.. but i'll explain it later to my lecturer laaa..

malam ni tgh hujan lebat gak laa..hurm kalo tido,kompem report ni terbengkalai..petang td dh pengsan dah kejap..so berkorban la cikit kan..xpe kot.. org tua2 cakap kejayaan xkan datang bergolek tanpa usaha dr org tu sendiri..btol ker??
btol laa.. cik dainey sendiri dah rasa akan kebenaran kata-kata org2 tua tuh.. cuba x study ms final exam, kompem xleh jawab ngan terbaek punyer laa.. cik dainey dah rasa dah.. menyesal wehh.. teramat laa.. korg nk rs gak ker???
JANGAN wehh!! rugi..huhu..
~~ tiada kejayaan yang dikecapi tanpa segunung usaha yang gigih ~~


kepada yg dah lena dibuai mimpi yang indah tu selamat bermimpi la erk.. dan x lupe pd pck yg tgh x sehat ngn batuk selsema tu cik dainey doakn cepat2 sembuh yerkk..




selamat berMimpi sumer!!!

Tuesday, June 15, 2010

::: cEriTa daiNey # beLLa # LiE :::



salam sumer.. harap2 sumer dalam mood yg ceria k..
hari ni cik dainey nak citer sal praktikal lak.. adoii.. kelakar tol rasa nye 3 student ni.. pelbagai bangsa la katakan.. sorang bangsa UUM, sorang bangsa UiTM dan sorang lg bangsa UMT..

ni kali kedua kami mencari satu kedai yang dikatakan sup nyer memang sedap.. ikut pengalamam senior la katakan.. yakni kak na, abe hairi & yg len2 telupa nk sebut.. kedai ni diberi nama yg cukup menarik.. nak tau name aper??? haaa... ni namanyer :




"KEDAI SSSODOKKK"

nama tuh dh kire agresif gak laa.. hahaha..memang kena la name ngn tempat tuh.. strategik tol.. kali ni kami dapat serbu kedai ni.. tp hampehh!! sup xde hri nih.. satu la lg yang kitorang nak tegelak kan.. air bella ni pehhh.. teh 'o' ais punyer la manissss sesangat.. nak tau nape?? akak tu luper nak letak gula... hurmmm.. dasat gak erk.. dr jauh kami dtg boleh plak buat air tanpa gula..adehh..

memandangkan sup xder, tepaksa la kami makan benda len.. order je la mee goreng basah.. huk3.. x dapat gak rasa sup kt situ.. hampehh tol laa.. kami dh iklas tu g saner tau.. boleh plak dia x buat sup hr ni.. ayyakk.. makan la kami mee goreng basah tu.. nyum3!!

erkkk... hurm..sumer dah kenyang... hahaha.. yg ni satu nk tegelakk.. Lie yg bayar makan td.. hahha.. muka dia xleh blah la.. adusss.. mesti dia x ajak kami makan sesama dah.. huhu.. sowi Lie juz joking.. yeahhh.. ape2 pon thanks erk..kikiki..

yaehh...kenyang gak akhirnyer...

Monday, June 14, 2010

~~ reZeki ALLAH s.w.t ~~

Alhamdulillah.. syukur kepada Allah s.w.t.. akhirnya doa cik dainey termakbul jugak hari ni.. Impian cik dainey selama ni dalam genggaman akhirnya.. Alhamdulillah.. Rezeki Allah, tiada siapa boleh duga.. ni jugak berkat doa ma & ayah tercinta untuk anak perempuannya.. Doa dr ibubapa lah yang membawa anak kepada kejayaan.. timer kasih ma.. timer kasih ayah..



Setelah kita usaha pasti diiringi dengan kesabaran.. walau apa pon yang melanda.. kesusahan,tekanan, keperitan..semua tu ujian untuk kita umat Islam.. asalkan kita tidak pernah berputus asa.. Kepada kawan2 cik dainey : " Gud Luck & Tahniah guys "
  • cik ziey
  • nik
  • mimie
  • kak fiz
  • kak ida
  • kak mia
  • kak nisa
  • asma
  • intan
  • salmi
  • noris
  • ina
  • sue
  • diang
  • sal
  • mul
  • tajah
  • kila
  • aini
  • ustak
  • aspa
  • anip bun3
  • thanks gak tuk kaunselor terhebat cik dainey (pck alep) yg dh jd power rangers ms cik dainey tgh seday dlu..hehehe
  • kawan2 yg len................................. (^_^)

::: huH??? ReSult dAa kUarr??? :::


aduyaiii... tetiba cik dainey dapat tau yg result kuar rini.. pehh!! mau nye x tekezutt.. aritu membe cakap 16hb nih.. waaa.. awal nyer.. huhu.. tetiba jer jd takowt yg teramat.. harap2 sumer akan ok laa..

kita sebagai hambaNya kena terima seadanya rezeki yg dianugerahkan.. ape2 pon kite kena redha.. cik dainey terima je ape keputusan.. kita dah usaha sedaya yang termampu.. kalo itu rezeki cik dainey,cik dainey terima..
jom..ikut cik dainey check result..

Bismillahirrahmanirrahim..

ngantoknyer!!!!!!!!!!!




aduyaiiii...ngantok nyer........hurm.. peyut ni kalo dh dapat isi..hurm mata pon mula la beraksi.. dapat pulak makan nasi pengantin.. lagi laa.. cik dainey wase ngantok sesangat nih.. lam kete (bukan kete sendiri ok!) td plan nk sambung keje tp mata ni nganda2 plak.. OTAK pon dah mula nak rehat.. ayaakkkk!!!! cane ni??? nk tunjuk pe esok nih??? huhuhu..


BABY nih kalo nguap x tutup mulut nampak comey je kan.. tp cube tgk kalo org dewasa yg nguap camni.. adoiii... buruk nye kan.. hahaha.. bkn org dewasa jer..cik dainey sendiri pon kowt!!! haha.. gajah pon muat lalu.. adehhh!!!

M.E.N.G.A.N.T.O.K.K.K.K.k.k.k.!!!!!

Sunday, June 13, 2010

Yeahhhh!!! I goT iT!!! Alhamdulillah...




Hi5, Xanga, Tagged, Blogger Comments @ 123glitter.com

Sonok nyer.. akhirnye cik dainey dapat gak siapkan task untuk miggu ni.. hurmm.. Syukur sgt2.. Esok leh start task baru plak.. hurm.. tinggal 2 mggu lebih je lagi utk cik dainey siapkan Sistem Aduan Kerosakan Online utk Uitm nih.. Harap2 dapat siap ngn terbaek la..

Proposal dah start dah slow2.. tapi kalo bleh nak siapkan minggu ni gak coz bg lect check dulu.. Cik dainey kalo bab report nih lemah ckit.. huhu.. x reti nak mengayat nih.. cik ziey!!! help me.. huwaaaaa... uhuhuhu..Ececeehh.. skang dah bleh senyum dah... hehhee.. sonok kan biler kiter dapat ape yang kiter nak.. hehe..ape yg ciki dainey nak tu ,cik dainey dah dapat.. sebelum nih adoii.. punye la pening-pening lalat.. hurmm..

Tapi betul la kan kalo kiter x bersusah-susah dulu,xde nyer kiter dapat ape yg kiter impikan.. Macam nak makan gak, kena masak atau g beli dulu bru leh makan.. kalo x, alamatnye berlapar la..

Ape yang penting dalam mencapai impian nih, kiter kena SABAR,USAHA,CUBA dan terus CUBA.. dan hasilnyer mesti lumayan.. hurmmm..

Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab dah permudahkan kerja hambaMu ini..

Saturday, June 12, 2010

haishhhhhh... tensen!!!!!!!!!!.. umphh...


huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... tensen nyerrrrrrrrrr!!!!

umphhh... geram tol kalo xleh wat sesuatu yg kita jangkakan kita mampu buat.. rs x puas hati pon ade.. kenapa xleh nak siapkan lg nih..

pening tol la mcm ni.. byk sgt kot x paham coding nih.. aduyaiiiiiiiii.. cane erk nk leh siapkan esok.. Supervisor nk tgk esok dahh.. haishhhhhhhhhh.. mcm2 laaa.. ni bru pektikal.. kalo keje nanti agak nye boleh keguguran rambut cik dainey nanti.. dok pikir coding yg sesuaii..

pening..pening..pening..

dah la cri nota dulu2 pon x jumpa dh skang nih.. ntah cerok mane cik dainey sorok.. hukhuk.. time nk gune ni xde plak nk muncul depan mata.. hishhh.. sakit mata tol.. + sakit hati gak laaa..
Nanti nk kena beli poket doreamon laa.. hehehe.. nk selesai masalah pon senang.. kehkehkeh..
kalo ade jual... hurmmm..

fikir..fikir..fikir.. caner erkk.. ermmm... ape coding mysql yg sesuai erk.. hurmm..

idea..idea....plssss come with me!!! plsss..plssss..plsssssssss.....
~~~lalalalalala~~~

Friday, June 11, 2010

wanTED!!!!!!!!!!!!!!


Kepada Wanita termasuk cik dainey sendiri.. ehemm... =D

> Jadi pendengar setia

Lelaki suka wanita menjadi pendengar setia dan tidak suka kaum hawa yang suka membangkang.

> Suka dimanja.

Yang paling penting, lelaki suka dimanja dengan belaian dan kata-kata romantik.

> Tarikan derapan kasut

Bunyi derapan kasut ketika berjalan juga mampu menarik perhatian lelaki.

> Jangan bersolek tebal

Lelaki tidak suka jika anda memakai alat solek terlalu tebal.

> Ingat hari pentingnya

Mengetahui bila hari lahirnya antara resipi penting yang perlu diketahui. Berbuatlah sesuatu untuk hari pentingnya itu.

>Hormatinya

Menghormati dirinya, keluarga dan teman-teman yang rapat dengannya.

> Jangan terlalu kebudak-budakan

Bersikap matang dalam tutur kata dan tingkah laku. Lelaki tidak suka wanita yang bersikap terlalu kebudak-budakan.

> Agresif

Lelaki suka sikap wanita yang agresif.

> Jangan terlalu seronok

Jangan terlalu seronok ketika bertemu dan berbual dengannya. Contohnya berbual terlalu lama di telefon untuk perkenalan pertama.

> Jangan ganas

Jangan terlalu bersikap kelelakian dan ganas dalam pergaulan.

> Jangan terlalu baik - Jangan terlalu menunjukkan bahawa kamu ini terlalu baik dan sempurna.

> Jangan perasan - Jangan perasan bahawa kamu ini mempunyai paras rupa yang jelita.

> Sikap sederhana

Sentiasa memegang prinsip sederhana dan tidak boros di dalam perbelanjaan.

> Sikap keibuan

Bersikap keibuan adalah antara petua yang perlu dititikberatkan.

> Lemah-lembut

Sentiasa bercakap lembut dengan mereka.

> Sensitif

Ketahuilah mereka adalah golongan yang terlalu sensitif dan sukakan kelembutan apatah lagi daripada seorang gadis.

> Kenali dirinya

Kenali siapa dirinya yang sebenar sebelum anda memulakan langkah untuk memikat.

> Jaga kecantikan

Lelaki sukakan wanita yang suka menjaga kulit. Jangan biarkan wajah anda dipenuhi jerawat batu!

> Gaya kemas

Aset penting bagi anda untuk memikat lelaki adalah mata, punggung dan gaya langkah yang kemas.

> Jangan kuno

Jangan bersikap terlalu kuno.

> Sering tanya khabar

Bertanya khabar sekurang-kurangnya dua kali seminggu supaya tali persahabatan anda dengannya tidak putus begitu saja. Mungkin suatu hari nanti sikap anda yang terlalu mengambil berat mampu menarik perhatiannya.

> Jujur dalam tingkah laku

Usia dan bentuk badan bukan menjadi ukuran penting tetapi kecerdikan, kejujuran serta tingkah laku yang bersopan-santun.

> Suka yang beragama

Lelaki sukakan seorang wanita yang beriman dan beragama namun begitu anda tidaklah perlu terlalu alim.

> Tidak mudah dipermainkan

Menunjukkan bahawa anda bukanlah seorang gadis yang mudah dipermainkan selain tidak terlalu merengek dan mengada-ngada.

> Jangan tunjuk lemah

Jangan tunjukkan kelemahan anda ketika berada di samping lelaki yang anda minati.

> Tunjuk matang

Lelaki sukakan wanita yang bijaksana dan matang serta mudah diajak berbincang.


yeahhh.. wanita terbaekkk...

++ cuBa unTuk cEkal ++


Assalamualaikum kepada sesape yg singgah kt blog nih..
Thankz erk coz sudi lalu kat sini..

Arini cik dainey tensen skit.. huk3.. caner ni.. hri ahad ni supervisor nk tgk system.. hurmm..
cik dainey dah pening dah nk link kan database ni.. so many data laa..

Ya Allah, Kau kuatkanlah semangat hambaMu yg lemah ini.. Permudahkanlah urusanku ini.. Mudahkanlah hambuMu ini untuk dapatkan idea2 yg bernas lg power.. Aminn..

Malam ni ade kenduri tahlil umah sedara plak.. adoii.. dah x cukup masa sgt nih.. Esok cik dainey nk g umah membe nk g melawat dia.. cian dia x baper sihat.. Dia tuh kawan kamcing cik dainey laa.. Semoga dia sihat sentiasa.. Pastu esok jgk nk kena g kenduri kenalan cik dainey..

PHP command!!!!!!!!!!!! Please give me help!! hukhuk..
Kalo la wat sistem xyah guna coding yg ntah pape kan best.. hurmm. Xpe la.. gpon bkn cik dainey sorg jer kena hadapi sumer ni.. org len pon samer gak.. Tapi kan bila cik dainey wat sistem ni, rasa teringin nk jd programmer la plak.. rase mencabar ckit keje nih.. hehehe..
Kan best kalo dapat boypren programmer gak.. oppss.. gataii jap.. Tapi btol la.. jd programmer ni best gak.. Banyak main ngn logik.. hurm... like3!!! (^_^) Jommm!!! Sambung wat sistem ngan cik dainey heh..


SABAR....SABAR.....SABAR.....SABAR....SABAR............... yeahhhhh!!


InsyaAllah.. ader rezeki, cik dainey nak jd programmer..



Thursday, June 10, 2010

~~ miss you never die ~~

Senyuman ku hadiahkan untukmu.....

Salam semua..
hahaha..cik dainey ni miss kt sape plak nih.. mamat mane plak yg dirindukan nih.. adoiii.. rindu..rindu.. hehehe..

Ni cik dainey nak story ckit la.. bukan mamat yang cik dainey rindukan tp membe2 ms kat UUM dlu yg dirindukan.. hurmm.. 'mamat' wat ms ni xde dalam kamus hidup dainey lg.. Tapi kalo ade rezeki, ape lg kan.. Alhamdulillah laa.. hehehe.. Sape la yang xnak rindu dan dirindui oleh yang tersayang kan.. setiap manusia dambakan perasaan tuh.. ehhh..salah topik plak nih..

Hurmm.. balik kepada rindu kat membe td.. Apelah yang membe2 cik dainey tgh pikir skang kan?? Skang ni musim praktikal.. err.. mestilah dorng tgh pikir nak siapkan proposal and coding tuk wat sistem kan..Utk IT laa.. Membe yg BBA macam kak ida,kak mia,nik and mimie mesti dok melepak jerk.. hehe.. tp xde laa melepak sakan kan.. Tapi betul laa.. miss kat kowang sumer..

Kak Fiz plak sorang2 tercampak kt airport Bangi.. Maklumlah dalam proses mencari pilot katakan.. ehemm.. kak fiz... cepat2 le yerk.. abg pilot @ imam muda.. hehehe.. terbaek la kak fiz..



Cik zie n Mira plak skang ni kat UPEN (kalo x salah la) kat... mane lg kalo bukang Ganu kiter gakk.. hehehe.. Selamat berprogramming la erk.. Sama gak ngn kila.. Mak cik tu skang ni ngah sebuk format laptop skang.. waaaaa.. dia memang hebat laa.. Kak Niesa skang ni jauh nun di Selangor.. hurmm.. jauh kan.. xpe akak pasti leh wat nyer sistem.. terbaek dr ladang teh..

Alalalala.. mongek moris lak kat Perak.. ate komer ni kan.. hehehe.. selamat berprogramming la yerk mongek noris.. kangan bangat sama kamoo sihh.. Ummaahhh.. opps!!! hehehe..

Gud Luck kawan2 sumer.. Tabah & Sabar dalam menghadapi cabaran dunia kerja.. Semoga kita sama2 suksess erk.. =D




Windu kat kowang sumer..

Tuesday, June 8, 2010

"Allah SWT sentiasa menerima taubat hamba-Nya, cuma manusia sering alpa"

FIRMAN Allah SWT yang bermaksud: Apabila langit terbelah. Dan apabila bintang-bintang gugur bertaburan. Dan apabila lautan pecah bercampur-baur. Dan apabila kubur-kubur dibongkarkan. (Setelah semuanya itu berlaku), tiap-tiap orang akan mengetahui apa yang telah dikerjakan dan ditinggalkannya.

Wahai manusia! apakah yang memperdayakanmu (berlaku derhaka) kepada Tuhanmu yang Maha Pemurah? Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu, lalu menjadikan anggotamu sesuai (dengan tujuan yang kerananya anggota itu diadakan), serta menjadikan (binaan tubuh badanmu) sama padan dengan kekuatannya. Dalam bentuk dan rupa apa sahaja yang dikehendaki-Nya, ia menyusun kejadianmu. (al-Infitar: 1-8)

Mukadimah

Surah al-Infitar termasuk dalam kategori Surah Makkiah, ia berjumlah 19 ayat dan diturunkan selepas surah al-Nazi'at. Persamaan surah ini dengan surah al-Takwir.

Firman Allah SWT: Apabila langit terbelah. Al-Maraghi berkata: Ketika langit terbelah dan susunan planet-planetnya berubah, maka tidak ada lagi bintang yang beredar pada orbitnya sebagaimana yang kita lihat sekarang.

Firman Allah SWT: Dan apabila bintang-bintang gugur bertaburan.

Syed Qutb berkata: Andainya bintang-bintang itu gugur dan terlepas daripada ikatan peraturan yang selama ini mengikat dan memelihara perjalanannya, sebagaimana yang akan berlaku pada hari kiamat yang menamatkan ajalnya, maka ia akan hancur lebur di angkasa raya sebagaimana hancurnya atom yang terlepas daripada ikatannya.

Firman Allah SWT: Dan apabila lautan pecah bercampur-baur. Ibn Abbas r.a berkata: Allah SWT menghamburkan air di lautan ke atas sebahagian yang lainnya.

Firman Allah SWT: Dan apabila kubur-kubur dibongkarkan. Ibn Abbas r.a berkata: Iaitu dikeluarkan dan al-Suddi berkata: Perkuburan itu bertaburan dan bergerak sehingga keluarlah orang yang ada di dalamnya.

Firman Allah SWT: (setelah semuanya itu berlaku), tiap-tiap orang akan mengetahui apa yang telah dikerjakan dan ditinggalkannya.

Al-Maraghi berkata: Ayat ini mendorong agar melakukan ketaatan dan meninggalkan perbuatan dosa.

Firman Allah SWT: Wahai manusia! apakah yang memperdayakanmu (berlaku derhaka) kepada Tuhanmu yang Maha Pemurah?

Syed Qutub berkata: Inilah kecaman secara langsung dari Allah SWT. Dia memanggil manusia, lalu berdiri di depan-Nya sebagai seorang yang cuai, berdosa, terpedaya, tidak menghargai kebesaran Allah SWT dan tidak beradab sopan terhadap-Nya.

Kemudian Allah SWT mengingatkan nikmat-Nya yang agung, kemudian mengingatkan kecuaian manusia, kebiadapannya dan kekeliruan dan keterpedayaannya.

Firman Allah SWT: Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu, lalu menjadikan anggotamu sesuai (dengan tujuan yang kerananya anggota itu diadakan), serta menjadikan (binaan tubuh badanmu) sama padan dengan kekuatannya.

Al-Maraghi berkata: Allah SWT menyebut zat-Nya dengan karim (pemurah), bukan qahhar (pemaksa), sebab sifat pemurah itu tidak layak menjadikan manusia membiarkan dirinya digoda oleh syaitan.

Sebagai contoh pernyataan: Kerjalah semahumu kerana Tuhanmu Maha Pemurah. Dia telah bermurah hati kepadamu di dunia dan akan berbuat begitu di akhirat.

Namun, maksud yang tepat untuk pengertian ini adalah untuk menyatakan kesungguhan dalam menerima cahaya keimanan dan ketaatan para hamba-Nya.

Firman Allah SWT: Dalam bentuk dan rupa apa sahaja yang dikehendaki-Nya, ia menyusun kejadianmu.

Ikrimah berkata: Jika berkehendak, Dia akan menciptakan dalam bentuk kera, dan jika mahu Dia akan menciptakan dalam bentuk babi.

Penutup

Dalam penutup ini suka dinyatakan sedikit pendapat Syed Qutub berkenaan dengan manusia, antara lain katanya: Katakanlah segala apa yang ditanggap itu sampai ke otak melalui alat-alat saraf yang seni itu, tetapi di manakah hendak disimpankan semua hasil tanggapan itu?

Andainya otak itu sebagai tali pita rakaman nescaya manusia memerlukan selama umur hidupnya, purata 60 tahun kepada ribuan juta meter pita tersebut untuk merakam sekian banyak gambaran, kata-kata, makna perasaan dan kesan-kesannya untuk diingatkan kembali setelah melalui masa puluhan tahun.

Kemudian bagaimana otak itu menyusun di antara kata-kata, makna, peristiwa dan gambaran yang tunggal untuk menjadikannya satu budaya yang terkumpul.

Seterusnya meningkatkannya daripada maklumat kepada ilmu seterusnya tanggapan kepada kefahaman dan pengalaman kepada pengetahuan.

Inilah salah satu ciri manusia yang membezakannya daripada makhluk yang lain. Yang lebih daripada ciri ini adalah roh yang dikurniakan Allah SWT, iaitu roh manusia khusus untuknya yang menghubungkan dengan keindahan alam oleh Pencipta-Nya.

Itulah roh yang memberikan kepada manusia detik yang gemilang menghubungkan dengan zat yang mutlak tidak terbatas setelah berhubung dengan pancaran keindahan alam ini.

Begitulah roh yang tidak diketahui oleh manusia. Itulah roh yang memberi nikmat kesukaan dan kebahagiaan yang tinggi walaupun ia berada di bumi dan menghubungkannya dengan alam al-Malaul a'la dan menyediakannya untuk hidup di dalam syurga yang kekal abadi.


Subhanallah.. Sama-sama lah kita mendekatiNya.. Sama-sama kita jauhi perkara yang dilarangNya.. InsyaAllah..

Monday, June 7, 2010

Subhanallah...............

Ya Allah.. cekalkanlah hati hambaMu yang lemah ini.. Semoga aku tabah menghadapi dugaan dariMu ya Allah.. Permudahkanlah segala urusanku semasa melayari tempoh latihan industri ini.. Aku pohon kepadaMu yang Maha Agung.. Pencipta seluruh makhluk di muka bumi yg indah ini.. Aminn...

Hari ni cik dainey teruskan wat sistem ni execute ngan elok.. aduuhh.. bukan senang nak main ngn data2 ni.. sebelum ni byk wat coding yang ade timer jer.. xde plak data sebanyak ni.. huhu.. peningggggggg.. kenapalah kena wat coding erk??? hehehe.. tu persoalan bijak pandai dr cik dainey sendiri.. hahaha.. bila sesuatu yg dainey nk buat tp x dapat2 lg.. mcm tu.. tapi bila dapt berlagak plak.. aduhh.. ni la manusia..
ishhh... skarang ni cik dainey dalam proses menjadi programmer yg x berapa hebat di alam praktikal.. huhu.. nanti dah keje, insyaAllah akan jd yang terhebat.. hehehe.. xpe... nak berjaya ni bukan senang.. nak pandai pon bukan senang.. belajar dr kesusahan...baru dapat lebih ckit ilmu.. hati pon jd lebih cekal dan tabah.. alaa.. xpe laa.. skang ni cik dainey lebih fokus kpd praktikal.. huhu.. CINTA plak?? hurm.. kalo bab tu, sebenarnye cik dainey x sedia lg fizikal dan mental.. hahaha.. sape la erk bakal menemani hati ini?? jejaka mane tuh?? hehehe..

Kita tggu dan lihat je la erk.. harap2 dpt yg memahami dan menyayangi hati ini... ecececehhh.. gatai la plak....

ok, kita tggu dan lihat episod cinta & praktikal cik dainey yg seterusnya erk..

Jumpa lg...

Sunday, June 6, 2010

.:: Istimewa Rasulullah ::.

Salam ukhwah kepada semua..

Seorang insan itu bila dikesani oleh akhlak Islamiyah yang sempurna serta istimewa, maka ia akan mendorong seorang itu bersikap baik serta tidak lagi melakukan penyelewengan terhadap perintah Allah S.W.T.. Dan jika seseorang itu tidak menyelewengi perintah Allah S.W.T. itu, maka sudah tentu apa-apa kerja yang mahu dilakukan lebih-lebih lagi menjalani kehidupan akan merasai ketenteraman, keharmonian dan kebahagiaan

Sama2 lah kita contohi akhlak Rasulullah SAW...


1. Baginda sentiasa memberi salam kepada sesiapa yang ditemui .

2. Baginda sangat menghormati orang-orang tua, mengasihani orang-orang muda dan kanak-kanak .

3. Baginda bercakap dengan lemah lembut dan sentiasa menumpukan perhatian kepada orang yang bercakap dengannya .

4. Baginda tidak pernah menghina orang miskin dan tidak merasa terhina bergaul dengan Mereka .

5. Baginda sentiasa membantu orang lain, walaupun Baginda sendiri dalam kesusahan .

6. Baginda sangat berlemah lembut dengan isteri, anak-anak dan ahli keluarganya .

7. Baginda tersangat sabar dan tabah apabila mengahadapi setiap cabaran dan kesusahan .

JANGAN kita LUPA untuk BERSELAWAT keatasnya.. Peringatan untuk saya dan muslimin muslimat sekalian.. InsyaAllah..

Friday, June 4, 2010

" suaSaNa BarU "

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..
Syukur alhamdulillah kerana kita masih lagi berpeluang untuk menikmati keindahan alam semesta milikNya.. Alhamdulillah.. dan kita masih lagi diberi peluang untuk mengumpul bekalan untuk ke "sana" nanti.. semoga amal ibadat kita diterima Yang Maha Esa..
InsyaAllah..

Dah lama cik dainey x update blog ni.. Hari ni dah masuk hari ke-4 cik dainey praktikal..alhamdulillah sumenye berjalan lancar.. baru sekarang dainey tau kehidupan IT yang sebenar.. dulu masa kuliah x mencabar sangat sebab kita ade kawan2 untuk sokong kita.. Tapi bila praktikal, susah senang kita kena hadapi sorang2.. cik dainey tau yg bukan cik dainey je yg sorang2.. masih ramai lg yg praktikal sorg2.. jd itu la yg jadikan cik dainey cube untuk kuat dan tabah..

Yang tekejut nye..hari pertama praktikal pon dah bincang sistem ape yang nak dibuat.. aduhh.. Masa bincang tu okey jer.. tp bila sampai masa nk start buat.. YA ALLAH.. Subhanallah.. masa tu 1001 persoalan yang ligat dalam kepala cik dainey.. Tapi nasib baik ade member praktikal dainey yang baik hati.. baik paras rupa.. cantik.. Namanya bella.. Bella ni student IT kat UITM S.Alam.. Dia dah 2 kali praktikal kat Uitm ni.. dia dah biasa dah ngan staff kat sini.. Bella ni jenis yang happy go lucky la..Bella la yang byk tolong cik dainey.. dia yang ajar cik dainey macam mne nk coding guna PHP..create database laa.. boleh dikatakan everything dia ajar.. Terima kasih Bella.. Semoga Allah membalas budi baik Bella..

Sekarang ni cik dainey edit sistem yang hampir siap.. tinggal beberapa part yang perlu cik dainey siapkan. Pening jugak laa.. Supervisor plak nak tengok sistem ni Selasa depan.. Subhanallah.. Satu lagi dugaan untuk cik dainey.. Sume ni btol2 menguji kesabaran dan ketabahan seorang hamba yang taat kepada penciptanya..Semoga Allah anugerahkan kebijaksanaan untuk cik dainey dan dipermudahkan segala urusan.. Aminn..




~~~~~~~~~~USAHA + DOA + SABAR == KEJAYAAN~~~~~~~~~~~