BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 30, 2010

being a courageous girl

ku jejeak jalan yang berliku...
hurm..mesti tau ni lagu sape punye kan..kebetulan je ni cik dainey terdengar lagu nih ms tgh berangan td..
huhu..pejam celik 2010 bakal melabuhkan tidak kurang dr 48 jam.. maknanya umur akan bertambah..dan azam lama yang belum lepas tu menjadi azam tahun baru dan update azam tuk 2011..

sumer org ada azam or impian masing2 kan.. tipu la kalo xde angan2..manusia...erm..suke berangan walaupon tau angan2 tu sesuatu yang x mungkin dikecapi.. sonok pe berangan tapi jgn melebay sudaa.. asalkan angan2 tu membangkitkan semangat kta tuk capai sesuatu yang boleh jd mungkin kita capai..sapa tau..haaa.. cik dainey pon ade gak angan2 yang memang x mungkin cik dainey capai kot.. huhu.. tp memang teringin la.. sekali test pon xpe..walaupon beberapa minit.. asalkan dapat merasa gak..tp x mungkin kot..ishh..tp cik dainey mmg nk test gak.. selalu je dok usha..hehe..

erm.sebut sal azam kan..cik dainey pon ade azam gak.. yang betul2 cik dainey nak nyer being a courageous girl..tau x nape?? sebelum ni cik dainey memang kuat mengadu..yela..asal ade problem mesti nak ngadu..x kire sape..dorg akn jd tempat ngadu cik dainey..even benda tu kecik pon.. huh!!! memang sorang yang lemah kan.. so..mulai saat ni, cik dainey xmo ngadu ape2 pd sape2 pon.. melainkan benda tu mmg patut dikongsi bersama.. rasa mcm budak kecik plak kuat ngadu.. tgk umo kire dh leh jd bini orang tp kuat ngadu..huhu.. hurm..cik dainey xmo dah ngadu lagi..kalo bleh nk setel sendiri n tanam sumer citer lam diari jerk..

so hari ni cik dainey wat keje n wat keje sampai keje siap.. jom keje.. get ur dreams~~

gud luck for evebedy!!!

Sunday, December 26, 2010

uum Live

salam semua~~

erm.nape ngan uum live?? hehe..actually uum telah banyak melakar kenangan dalam hidup cik dainey.. 17 Julai 2007 datang nye cik dainey ke uum tanpa seorang sahabat.. a.l.o.n.e.. dalam masa 2 hari cik dainey kenal kangkawan.. terharu sesangat bila terkenangkan saat pertemuan dan perpisahan kami.. kawan pertama yang cik dainey kenal ialah shidie..org pertama yang menyapa cik dainey.. then kenal plak dgn lan kawan kepada shidie..then nik.. miss u forever n ever..
nik, mimie, cik ziey, kak mia, kak ida, kak fiz.. dorang sahabat cik dainey yg kamcing wpon kami dari kursus yang berbeza..dalam persahabatan x mungkin kalo xde salah faham kan.. tapi tu la yang buat kta makin rapat sebab kta saling memaafi kan.. seronok..dan seday bila terpaksa berpisah..kerana uum jgk la persahabatan ini terjalin..mcm2 kenangan antara kami telah tercipta..indah dan x mungkin lesap dari kotak memori ni.. hurm..habis belajar masing2 ikut haluan masing2.. cari pekerjaan dan capai apa yang diimpikan sebelum ni.. susah senang kta tetap dalam ikatan.. gelak tawa..tangisan..saat2 gelak tawa bersama kengkawan..make me cry.. huh..cik dainey x dapat tahan air mata.. terkenang saat2 indah kami bersama.. keseronokan yang kami cipta terlalu indah..thanx all for being my special frenz..


cik dainey mendoakan yang terbaik untuk kawan2 cik dainey..
luv u all my fwens..



~~ senyuman dan kesedihan adalah sesuatu yang terlalu indah dalam setiap kehidupan~~

Saturday, December 25, 2010

Mawaddah

salam sumer.. harap2 sihat n hepi selallooo yuk.. erm..hari ni 25 Dis 2010 n sumer org bercuti.. tapi cik dainey pg2 lg dah kena bangun besiap tuk g keje.. huhu...ape2 pon sempat la bekpes dulu.. best nye sesapa yang tgh syok bercuti..jenjalan..mamam2..shopping2..dating2 n len2 la.. cuci mata gituuu..hehehe.. cik dainey pg2 lg cuci mata ngan komputer..huhu..sonok!!! (walaupon x bape sonok) ummpphh.. xpe la dah tanggungjawab..org len pon keje gak tu..

hari ni wat keje sambil dengar lagu2 baru kumpulan Mawaddah.. hilang gak stress.. hri ni relaks ckit wat keje.. w'pon byk men tapi keje tetap jalan ok..td pagi masuk n bukak order byk la jgk sbb dr khamis lg tinggal..hehe..tapi tuk hari dorang x wat ordering lg.. tggu petang ckit kot..adesss.. dah la cik dainey kuar kul 6 ptg.. mesti nnti kalut ckit.. huhu..sampai skang dok tggu ordering.. tapi sambiltu cik dainey wat report sales dorang..wat statistik ckit.. sistem fingertec dah ntah kemana dah..adoiii.. susah banget belajar sistem omputih nih.. nk kena godak2 lg ni.. haishh..

biarkan dulu.. hari ni nk setup cecantik meja cik dainey..haha..

ok..wat keje..sesapa nk layan mawaddah jugak klik kt link yang cik dainey dh letakkan kt sebelah tu.. "mawaddah" erk.. okaiii..

tuk sesape yang rai krimes tu mewi kismes yek.. yang tumpang cuti tu, haaa.. epi holiday yaa~~

Thursday, December 23, 2010

:: Allah s.w.t ::

~~ semoga sentiasa dilindungi dari perkara2 buruk. Semoga sentiasa mendapat perlindungan Allah s.w.t ~~


insyaAllah..


(-_-)

Wednesday, December 22, 2010

mimpi ular

salam istimewa untuk penjejak blog cahayalidaine yang selalu menjejakkan mata tuk membaca entry yang cik dainey postkan.. semoga anda semua sentiasa dalam lingkungan Rahmat Allah Yang Maha Esa..


kejadian malam td amat menakutkan cik dainey... sejujurnya memang cik dainey takut bila teringat mimpi malam td.. sebenarnya cik dainey mimpi ular.... sampaikan cik dainey terbangun n terduduk sekejap pg td..lam kul 4 pg.. seyesss..cik dainey x penah terbangun mcm tu..ni first time..selalu org cakap bila mimpi ular, bakal kawen la kan.. tu yang biasa2 org cakap la kan.. kawen?? caner cik dainey nk kawen..calon suami pon x jumpa lg.. cik dainey x fokus lg la bab ni.. mungkin sebab byk fikir kot semalam.. erm.. sebenarnya cik dainey ade la kenal pck sorang..dia manager kedai jual keta.. kami sembang2 la kan.. kami mcm kawan n macam ayah ngan anak.. kadang2 dia tepon cik dainey tanya caner keje n selalu nasihat "jgn kuar dengan sebarangan org"... yang tu pon parents selalu pesan kt cik dainey..mmg tu terpahat lam hati cik dainey.. tapi petang semalam dia tanya pasal boyfriend cik dainey.. aikk.. bleh plak.. ms tu agak kelam kabut ckit cik dainey jawab.. huhu.. kawan laki yang close ngn cik dainey ramai jerk.. kadang dorg jgk jd tempat cik dainey share masalah.. tp xde la nk lepak together ni..kalo pompuan ada bran la jugak nk lepak.. so cik dainey jawab la sejujurnya ikut naluri.. wahhhh.. jawapannya "belum sedia nk berkasih kasihan".. mmg tu yg cik dainey rasa smpai skang.. sedikit tawar hati la dengan guys.. ape org cakap.. xde feeling but i'm still a gurl.. normal... pastu pck pon bgtau cik dainey yang dia nk wat cik dainey menantu dia.. shock cik dainey sekejap..terdiam seketika.. cik dainey takut benar kalo bab kawen nih.. adesss.. masak pon ala kadar jer.. ank dia tu contractor la..tp masa pck citer pasal anak dia tu cik dainey x fokus sgt.. sebab cik dainey tgh takut..rasa cam nk mati.. seyes cik dainey mmg x ready lg.. dalam doa tuk ketemu jodoh mmg hari2..tp bila tiba saatnya la.. but for this moment cik dainey mmg x ready lg.. so cik dainey ckp la elok2 ngan pck yang cik dainey belum pikir arah tu lg..kalo ada jodoh ada la.. xnak la guris hati pck sbb dia kan org lama.. huhu.. so dia paham la.. then cepat2 cik dainey tukar topik..

pastu nk solat pon cik dainey rs mcm x khusyuk.. dok takut kena kawin..hahaha.. adesss.. tapi mungkin mimpi semalam tu hy sekadar mimpi.. xde maksud sebalik.. mungkin jgk cik dainey byk pikir.. yaa..mmg cik dainey jenis yg suka pikir lama.. adesss..cik ziey selalu ckp mcm tu.. kiki.. ahh.. mimpi je tuh..

semoga malam ni boleh tido lena.. ahhh.. xnak pikir pasal ni lg dah.. xmo3~~~~

Tuesday, December 21, 2010

saya suka kerja saya

salam semua...first thing yang cik dainey nk bg kat sume penjejak blog cahayalidaine is my biggest smile ---> (^____^) cun x???


hehe..harap2 u all sumer sihat dan sentiasa dalam mood yang positif.. w'pon u all ada masalah dengan life, please make a smile for this moment.. kompem masalah u all akan pegi jauh dengan senyuman dan jangan lupa setkan dlm mind u all "positif"... jgn simpan yang negatif.. kalo byk negatif ur life xkan jd sonok... jgn sebabkan masalah kita alami skang, kta xleh nk bg senyuman kat mck or pck yg kt luar tuh.. kalo muda-mudi senyum ckit2 dah la yerk..hahaha.. kang jd len plak..

story hri ni cik dainey nak share about my new life with a new status.. huhu..dulu cik dainey pelajar.. tp skang dh update ke employee plak.. hurm.. bila mula2 mmg kita akan rsa agak janggal kan.. maklum la sume org depan kita tu x dikenali.. mcm cik dainey gak...rasa cam di awang-awangan..huhu..mula2 selalu gak ngadu ngn parents, kengkawan n kaunsler cik dainey yg cik dainey xde kawan.. ni la cik dainey.. gurl yang suke merengek mcm budak kecik.. adess..xtau la caner nanti kalo dok umah mertua.. sumer dlm umah tu pon maybe x dikenali..sape tau..haha.. tp bile dah biasa sorg2 ms kat tempat praktikal dulu, skang bila sorg pon cik dainey x kisah.. mam sorg2, jalan sorg2.. life...kalo x susah xde nye istilah "life" dlm kamus hidup kta kan..

skang ni cik dainey dh ada kawan..dah mula bercakap2 ngn staff len..ntah la..nak kata cik dainey ni senyap rasanya bising..tp baru2 mmg senyap..pemalu..hahaha..yo la tuh. cik dainey x pandai sgt kot bercakap..dats way lambat nk dpt kawan..kiki.. kelakar tol hidup ni.. kadang2 best jgk.. keje?? so far ok la.. x penat sgt mcm study dlu..xde pressure dh skang.. mungkin mula2 keje.. sapa tau esok lusa kan.. by da way wat masa ni sume OK!! insyaAllah akan OK selamanya..

so for this time cik dainey juz fokus 2 benda:
# my lubely family
# my job

seronok dapat kerja.. harap2 lama la ckit kt cni..nk kumpul pengalaman byk sementara bujang..hihi..tuk kawan2 cik dainey yg belum ada rezeki cik dainey doakn sumer dpt keje yerk.. insyaAllah ada rezeki la tu.. cuma bila tu hy Dia Yang Maha Mengetahui.. cik dainey suka keje cik dainey skang.. u all pon kena suke gak.. sape tau dr situ kta akn dpt yang lg baek??? haa.. insyaAllah..semoga Allah makbulkan setiap impian kta yerk.. manusia mmg pasti ada impian~~

thanx for bosses of Life Time Network sdn bhd for giving me a chance.. (^_^)

Thursday, December 16, 2010

got da job.. alhamdulillah~~

salam sumer...
wahhh..dh lame yek cik dainey x wat entry.. huhu.. nk wat caner kan hri tu sebok ngan final report & presentation.. then sebok lak ngn new job.. penat..alhamdulillah..dah berjaya submit report..

before this cik dainey dpt pggln temuduga kt Lifetime Network Kubang Kerian..30 November at the last day for my practicum period.. wahhh.. agak neves la cik dainey masa tu.. ye r.. tgh fresh2 lg tu.. seb baek kan.. cik dainey g tmduga tu ngan ayah.. hahaha.. anak bapak... everything refer ngn ayah..tp tetap ank maa jgk.. tetap ank manja..ngn abg adek pon tetap jd yg bongsu.. hahaha.. like3!!

so rezeki n berkat doa family n kengkawan maka cik dainey dapat la tawaran keja.. alhamdulillah.. tp mula2 tu ayh cam xnk bg je ank dia dok jauh.. mane x nyer.. 3 tahun dia tggu..erm.. nmpknye ayh xde geng lg la.. dalam umah tu yang paling kuat merengek n ngada2 adalah cik dainey.. haha.. so cik dainey dr uum tu dok pujuk2 ayah suh kasi cik dainey create career cik dainey lam field yg cik dainey minat..ngee.. then dapat la isyarat hijau..suke sgt!!! maceh ayah!!! ummmahhh!!!!

13 Disember cik dainey lapor diri kat Lifetime Network Sdn Bhd.. wahh..trainning 2 minggu.. erm..bley tahan laa.. seb bek keje cik dainey x penat sgt..erm..kire ok la..tp wat masa ni still lg pening kepala nk study dorang punye sistem..hahaa..tp kan cik dainey still xde kawan..selalu jerk sowang2.. sendiri2 jer.. cik dainey kalo nmpk org tu sorg2 mesti cik dainey akn tegur dorg..tp dorang x pon.. ceday sgt.. nak wat caner kan.. x sangka idup x sesenang yang cik dainey pikir.. huhu.. adesss.. berkata2 plak cik dainey.. dalam masa 4 hari ni boleh la..dh lama otak cik dainey x rasa free mcm ni..huhu.. no need tu pressure dah.. lega~~

Monday, December 6, 2010

sifu..sifu....


“teringin nak kawen..nak jd suami org”
huhu.. ni message yang cik dainey terima dr sorng geng cik dainey semalam.. sebenarnya cik dainey xde ar kenal dia sgt pon..tp leh ar kata nk masuk geng bley ahh.. huhu..kire nyer mcm ala-ala sifu cik dainey gak ahh..orgnye baik paras rupe..erm..agak bz orgnyer..hahaha..kalo ade problem kami saling mencari la..haha.. sebab masalah la kami berhubung.. kalo xde masalah kami menyendiri…huhu…masing-masing wat hal sendiri.. lebay kurang 10 bulan dah cik dainey berguru ngan dia..dalam bulan March yg lalu..haha..dia dh macam sifu cik dainey dah..byk gak la nasihat dia bg cik dainey..


Ok..habes bab intro..kta masuk ke citer yang sebenar post ni..huhu..dia tingin nak kawen tapi calon nyer xder.. dari apa yang dia selalu story kat cik dainey dia ade gak la minat seseorang..ngee~~ jiran sebelah blok tempat tinggal dia la..tp sempat menjeling ajer..x bertegur plak..tp gadis tu hilang dh x muncul2.. mungkin dia dh x tinggal situ kot.. pastu ade la satu masa tu mak dia carikan dia calon..tggu jwapan empunya diri jer..disebabkan sifu cik dainey no lambat bagi jawapan maka..melepas kat tngan org len plak.. erm..hampeh..xde jodoh agknye kan..

Skang ni dia tgh mencari pasangan hati dia kot..yela..Allah dah ciptakan manusia ni berpasangan..so ade la tu terselit untuk dia kan..erm..cik dainey doakan sifu cik dainey n sumer yang kat muka bumi ni bertemu dgn jodoh msing2 termasuk la cik dainey sediri..hehe.. aamin..

p/s :
sifu jgn mare yerk..cik dainey post citer sifu..dijamin xde sape tau sape sifu..kiki.. opssss!!

selamat tinggal Zulhijah..selamat datang Muharram



berahkirnya bulan terakhir dan hari terakhir bg tahun 1431H yang penuh dengan percaturanNya dalam kehidupan setiap insan..penuh dengan dugaan, nikmatNya serta kekilafan yang telah dilakukan..semoga kita sentiasa mendapat pengampunan Yang Maha Esa..


hadirnya Muharram ini, maka bermulalah titik permulaan dan langkah permulaan dalam mengecapi impian dan cita-cita yang sering bermain di kotak minda kita.. semoga apa yang telah dan bakal kita lakukan mendapat berkatNya..

hiasi langkah dengan "lillahi ta'ala"..taburkan doa di setiap langkah.. semai ia dengan usaha gigih.. semoga apa yang kita inginkan akan tercapai suatu hari nanti.. bila..di mana dan bagaimana hanya Dia yang Maha Mengetahui.. saya telah sematkan satu impian yang paling besar yang ingin saya capai tahun depan..saya ingin jadikan mimpi itu suatu kenyataan... insyaAllah..saya akan buat yang terbaik.. semoga Dia memberkati impian yang tertanam di lubuk jiwa ini dari saya mula berangan..

anda juga pasti pernah berangan kan??


~ selamat tinggal tahun yang penuh bunga-bunga kehidupan ~

esok..

esok..
haa..esok pagi cik dainey bakal bertolak ke bumi Sintok tempat cik dainey sambung degree IT dulu.. tak sangka genap 3 tahun cik dainey kat sane.. dari Julai 2007 sampai la April 2010.. hurm..skang plak cik dainey dah tamat sesi praktikal kat UiTM Kampus Machang 30 Nov haritu..
waa..cepat sungguh rasanya..tu dalam fikiran sekarang ni.. masa tengah belajar dulu, nak-nak kalo time tensen..haha..mesti lam kepala cik dainey “lambatnya nak habis belajar ni..dah x larat dah..” haaa..tu jujur r cik dainey memang mcm tu.. bleh kata tiap-tiap sem cik dainey akan menghitung hari.. ape la ye cik dainey ni..macam2.. balik pada citer asal, cik dainey sebenarnya nak kena g UUM untuk hantar final report sepanjang praktikal tu.. so kena prepare la jugak untuk presentation.. huhu.. berdebar jugak ni..haishhh… dan yang paling x sabar cik dainey nak wat ialah..wat bising lam bilik asma..jumpa geng2 IT.. huhu.. mesti sonok lepas berpisah 6 bulan yang lalu.. boleh pecah bangunan kolej tu kalo ada kami..

kawan2!!!!! Tunggu kedatangan cik dainey ok!!! Windu ama kamooooo!!!

Sonok2 gak..harap2 sume berakhir dengan baik..harap2 kami sumer dapat yang terbaik lg cemerlang dalam praktikal nanti…Amiin..

Wednesday, December 1, 2010

Sedih itu adalah bunga-bunga kehidupan..

Salam istimewa untuk penjejak blog cahaylidaine yang terbaca entry2 yang dah cik dainey postkan.. hari ni dah bulan Disember..bulan terakhir untuk 2010.. maknanya bulan terakhir untuk selesaikan segala kerja yang terbengkalai atau ape2 je yang nak dibuat sepanjang tahun 2010 kan.. Bulan ni juga bagi cik dainey bulan yang terakhir untuk cik dainey capai apa yang penah cik dainey impikan..

Impian.. yup..semua orang ada impian masing-masing kan..ader orang nak beli rumah,kereta,cari kerja yang gaji yang lumayan la, pastu nak dapatkan sumer yang ada dalam kepala…haha..manusia tak pernah berhenti berangan.. termasuklah cik dainey sendiri..bila bukak jer dairi, terus terpampang senarai nak dicapai tahun ni..bila tenung lama2 kat list tu..tetiba mengalir air mata plak.. ade satu angan-angan yang pernah cik dainey semat kat hati cik dainey..angan-angan tu spesel sangat.. kenangan tahun ni sama banyak sedih n gembira..ape yang cik dainey angankan tak tercapai..maybe it’s not my luck.. hurm.. nak tau kenapa bleh sampai mengalir air mata?? Huh?? Citer seday..xyah la nak diciter panjang kan.. sebab ia melibatkan perasaan.. hurm..u all mesti bley agak..pompuan kalo berseday mesti sebab cinta..kalo bukan sebab family kan.. tapi walaupon citer tu seday cik dainey xde la seday sangat mcm dulu pon.. cik dainey dah lama dah accept ape yang dah berlaku.. macam ape yang kita selalu dengar atau baca la “apa yang kita inginkan tak semestinya kita dapat”.. so dari situ la cik dainey cuba untuk jadi lebih matang.. kadang2 pengalaman lah yang banyak mengajar kita erti kehidupan sebenar.. dulu dengar orang cakap jer.. tapi bila dah merasa pahit manis nya baru kita sedar akan kebenaran pepatah tu.. ni la kehidupan bila dah dewasa..dulu masa kecik2 xder nye feeling mcm ni.. xde nyer nak nangis pasal chenta kan.. menangis pon sebab kena marah.. hahaha.. bila dah dewasa, parents dah tak marah dah.. nangis sebab lain plak.. huhu..kehidupan..kadang2 bila pikir2 balik.. kesedihan tu la yang menjadikan life kita seronok.. tak sangka..bukan setiap masa kita hepi..


Yang pergi takkan kembali..yang hidup mesti diteruskan.. yang lepas biar la lepas.. masa takkan boleh undur kan..so look forward je la.. insyaAllah kehidupan akan pasti menjadi lebih indah kalo kita sentiasa positif..kan3…hehehe.. akhiri tahun 2010 dengan hepi..yang seday tu anggap je bunga-bunga kehidupan..kan3..btol tak kawan2??? ~~(^_-)~~

Thursday, November 25, 2010

:: semaKin LemaH ::

(-_-)

x sangka...ade lagi yang kena repair..hurm..nampaknye sampai akhir la asyik dok repair.. bukan ker tu yang dia nak?? saya ikut je pendapat dia sebelum ni.. hurm..itu la ini la..ape lagi yang saya kena buat??

dulu rasa bersemangat jerk..tapi lama2 bila saya ikut je kehendak dia mcm banyak sgt la plak.. bukan senang saya nk kena buat..orang len sebelum ni projek hampeh..xde nye gempak sgt..x siap pon ade.. sedey saya rasa.. bila time saya jer ade je yang nak kena tambah.. i know who i am.. Ya Allah..rasa nak nanges la plak..air mata dh bergenang ni.. bukan saya lemah cuma saya pon ada saya punyer idea saya punye solution.. kalo ikutkan idea dia memang hebat tp i'm the new one in this part.. xtau la saya nak cakap ape lagi.. ape yang dia nak saya ikut jerk.. sape saya untuk membantah kan..

mungkin sebelum ni saya ikut jer apa yang dia nak and dia komen.. hurm..makin nak habis makin tensen.. siapa dia? x payah la nak sebut2 kan.. saya dah give up dah.. saya dah buat yang terbaek banding kan yang sebelum langsung xley pakai.. selalu je bagi saya tekanan.. takat cakap boley la.. cuba kalo guna tangan n otak sendiri..mesti pengsan kan kalo nak setel.. (T_T)

x sukenye bila rasa mcm ni..saya dah cuba yang termampu..
"xpe la saya try laa.." tu je saya selalu ckp..salah saya ker? atau sumer ni sekadar menguji ketahanan mental saya bila berdepan dengan masalah?? kalo sekadar menguji mental..yes! saya terima and saya xkan selemah ni..

jangan pandai 'komen melampau' je hasil keje orang len kalo kita sendiri x mampu nak selesaikan.. sume org belajar tapi x sume org bleh apply apa yang dia belajar ok!! (-_-)

Tuesday, November 23, 2010

:: dE besT oF kEm jAti diRi ::

salam sumer... hehehe..
salam aidiladha erk..harap2 x terlambat untuk cik dainey ucap..maklum ah bz ngan keje2 yang bertimbun..huhu..

aritu cik dainey join ah satu kem ni.. kem ni sumer untuk staff UiTM saje tau.. cik dainey suke sgt2 aktiviti masuk hutan ni..hahaha.. best.. pastu tingin ah nak join dorang kan..tunggu ar dorang ajak..kikiki..wat muka x malu.. tapi hutan tu dekat jerk..

cik dainey, kak na, kak muli, abe hairi, abe baha, pok bang, pijan n aiman..sumer join..sorang je x join.. mizie..hehehe..dia dh byk kali join katanya..yela sbb kan dh selalu ae program kan..

so ape lg cik dainey join ah..siap pakai seluar askar gitu..gempaq seyhh ngan dorang.. geng USMT sumer pkai suar askar.. hahah..yang join aktiviti ni ramai gak termasuk la yang dari kampus Kota..huhu.. sakan..
mula2 cam biasa ah panjat bukit dulu as a warm up kan.. pastu buat satu kerusi dr kayu2 hutan yang ader then org yang paling besar dr kumpulan tu kena duduk..hoho.. siap la kami punyer kerusi.. boleh tahan ahh.. markah pon bley tahan..hihi.. sbb kami punye cantekkk..kikiki..
sampai satu tempat yang cik dainey suka ialah masuk air..waaaaa.. mandi sungai..hahaha.. xde la mandi pon..jus basahkan diri.. tp cik dainey x selam ahh.. selam tipu2 jerk.. xnak ahh.. tp seluruh badan basah ahh.. kak na n kak muli xmo basah so dorang nek jalan darat.. bukan ape cik dainey dh lama x join aktiviti2 camni.. alang2 kan..seronokkkk.. sangaaaaattt..

last task kitorg ialah memasak.. hehehe.. masak ape lam hutan??? ahhh.. ape2 je la..yang dorg bg ikan bilis, besar, bawang, lada kering n others.. termasuk lilin memasak yang askar guna tu.. haaa..masak ape lagi kan.. nasi lemak daun pisang ahhh..kikiki.. cik dainey tukang hias jer.. yang memasak bg kat senior..huhu..

then....yang plg x best!!! kena makan nasi yang ktorg masak tu..huwaaaaaa..dah la nasi mentah.. euwwww.. tp tu benda kecik jerk.. takat nasi lemak mentah ok lg kan.. perut cik dainey ni tahan punyer..sbb dulu masa kecik2 penah gak makan nasi mentah.. hahaha.. so makan la tp x habes pown..ckit je makannyer.. hehe..

pas makan jalan la kami untuk balik ke kampus semula.. penat ooooo..bukit tinggi sgt!!!! adussss..x larat..pening sbb tiba2 nek bukit tinggi dh la curam..huhu.. dengan beg nye lagi... tp sampai je kedai ABC....huhu ape lg santap ABC la plak..dgn letih n comot kami bantai ABC penuh ghairah..hahaha.. cayalahhh..kak na n kak muli mcm anak dara.. bersemangat..huhu.. best ahhh..nanti kalo ade nk join lg..haha..mcm la sempat kan..

haa..ni la pic ktorg masa aktiviti tu..



ni baru ckit.. best ahh.. kenangan terbaek dr ladang ahh..hehehe.. tanx to all of u!! muaahhhkkss!

Monday, November 15, 2010

buSan!!!

busan!!

xtau caner dah nk setel sumer problem nih..
yang dapat hanya error!!!
pastu xnak query ape yang dibuat..sengal sangat2!!

kalo la kat umah skang kompom dah nanges!!! seb bek kat opis leh control lg..
ya Allah... (T_T)
sedey sgt2...caner nak keje ni..susah jer rasanyer..
cik dainey rasa cam dah x kuat dah.. kan best kalo kawan2 sumer dekat..
sistem kehadiran still lg xde solution.. (-_-)
cik dainey xnak wat keje separuh jalan... cik dainey nk siapkan jugak sebelum hbs praktikal ni..
harap2 susah payah cik dainey kali ni membuahkan hasil yang lumayan..

tapi mcm maner???? dh nek muak dh bukak Dreamweaver.... cedeynye....nak nanges... (T_T)

Wednesday, November 10, 2010

:: banYak PikiR punye pAsaL ::

salam sumer.. semoga kita sume dalam lingkungan Rahmat Yang Maha Esa..InsyaAllah..

hari ni citer xtau la nk cakap aper.. sebenarnya cik dainey plan semalam nk bawak laptop tapi nk bagi ringan la..laptop ni berat..tambah plak charger lg..pastu cooler lg.. berat..seyes.. Kalo galas lenguh bahu2..adoii.. skang nak bawak laptop yang ringan jer..hihihi..

so belah malam sambung wat keje.. i mean update the system.. huhu..sampai tetido.. cun x wat keje sambil mata tutup..hahaha.. agak sengal kan.. hahaha.. memang sengal pon..mane ade orang wat keje sambil mata tutup n dibuai mimpi indah gituw.. hahaha.. pastu sedar la kul 1 lebih.. aduss..gosok2 mata tgk my luppy dh kat kaki..huhu.. ganas sungguh cik dainey tidow.. then ape lg kalo mata dh ngantok..kompom tutup laptop then tutup lampu then tido dgn nyenyak skali..hahaha..

then bgun subuh.. laptop biar camtu jer.. mula2 pikir xnak bawak.. so abaikan lah.. cik dainey gosok baju la sblm mandi.. mucuk pon mucuk la janji baju siap gosok..hehehe.. pastu bersiram la wangi2 nk g opis kan.. tgh2 bersiap tu terpikir plak.."baik aku bawak je laptop" .. so cik dainey siap2 la brg nk g opis.. ape la sgt kan brg yg nk kena bawak.. pastu laptop, tutup plug, kemas laptop..plan nk bwk laptop n bateri jer..malas nk bawak charger.. haa..dh siap dh barang nk g opis... so g bekpes la ngn ma n ayah.. sape wat bekpes?? ma yang buat sebab kalo ma yg buat sedaaaaaaaaaaapp.. hahaha.. "ayat pujuk ma yg cik dainey selalu pakai" jgn tiru tau x bek unutk kesihatan... hihihi..

8 pg nk g opis dah.. amik la laptop td.. dengan penuh semangat cik dainey g opis.. sampai opis terus bukak laptop nk sambung wat keje.. dengan sopan cik dainey bukak beg laptop tau..

yaAllah!!!! lupe bwk bateri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oppss!! terjerit lak lam opis.. hahaha.. aduyaii.. cik dainey bawak laptop tanpa bateri..ayoyoyo..
caner ni.. erm..x terbuat la keje nyer..dh la hari ni kena packing brg2 tuk kursus hr ahad ni.. esok cik dainey masuk hutan..wahhh... beshhhh nyer.. x dok opis.. hihi..nape suker? sebab dh busan dh dok opis.. kikiki.. berlagak kan..seb bek je bley join kalo x kt opis la tempatnye cik dainey oiii...

alaaa...xley guna laptop..huhu..wat keje len je la..

InsyaAllah sebelum habis ni cik dainey akan siapkan 3 system..
=> e-Meeting Management
=> e-Payment Claim
=> Portal USMT

insyaAllah.. cik dainey akan ciapkan ngn report2 skali.. i'll try my best..

Monday, November 8, 2010

:: subhanallah.. merdunye Ya Allah..

salam semua..semoga kita semua dalam lingkungan RahmatNya..

hari ni cik dainey nak share satu lagu yang best sesangat.. suara dia mmg best.. boley tergoda sape yang dengar.. girl je la.. sebab orang yang nyanyi lagu ni boy..kalo u all nak try dgr this song please visit http://www.4shared.com/audio/cKoJHDSx/Da_i_Nada_-_Sejuta_Harapan.htm

cik dainey wat keje sambil dgr nasyidFM pastu terdengar lagu ni then x puas dgr sekali..ape lagi kan kalo dh x puas hati mmg kena puaskan hati gak.. so i found it.. bley dgr anytime.. wat keje sambil dgr nasyid ni sejuk je hati..wat keje pon xde la rasa tertekan sbb penyampaian lagu2 nasyid ni buat kita ingat Allah sentiasa ada untuk hambaNya.. susah mana pon keje kita, insyaAllah Dia akan mudahkan segala urusan kita.. cuma kita kena ikhlas la wat keje tu.. kadang2 kesusahan yang kita dapat tu memberi hasil yang memuaskan.. mane ada kje yang senang.. lagi kan nak makan pon kena bersusah gak kan.. suap, kunyah... haa.. kalo x kunyah kompem mati tercekik la kita kan.. Nauzubillah..

okey..ni cik dainey share ckit lirik lagu td yahh.. tajuk lagu ni Sejuta Harapan by Da'i Nada

La…la…la
Sejuta harapan
Yang aku sandarkan
Seberkas cahayaMu
Untuk terangi jalanku
Tanpa rahmat ampunMu
Tanpa kasih sayangMu
Hampa terasa hidupku
Ku ingin bersamaMu
Dekat selalu denganMu
Bahagia bersamaMu
Ya Allah
Terangilah gelap hitam hatiku
Ya Allah S
ucikanlah hati ikhlas untukMu
kalo u all nak dengar banyak lagu nasyid yang baru jom visit here http://internet-live-radio.blogspot.com/2008/03/nasyid-fm.html
sambil wat keje sambil dengar nasyid... semoga kita sentiasa sedar yang Allah sedang melihat apa yang kita tgh buat.. bila kita sentiasa igt mcm tu, insyaAllah kita akan takut nk buat kemungkaran.. InsyaAllah...

Saturday, November 6, 2010

:: my old dairy is Locked ::

i lost my dairy story.. there are my sad story in my life.. hurm.. now i can't open that dairy.. maybe Allah don't want me to remember the past because it will make me cry again.. yes.. sure i'll cry when i read that story.. until now, I'm trying to open that dairy..but i can't.. so sad..

my dairy is locked!!! how can i open it again?? i want to read that story.. my sad story in my life with a hope..

hope..yeahh.. i remember that!! hope..yaaa..hope..it make my life with some illegal.. no more light.. i take long time to forget the past.. he's go away from my life.. he's gone!! already gone..i lost my hope.. lost!!

finish for that story..huhu..

wake up from the nightmare..

no more sadness... forget the sad story okaii.. huh..my dairy... hukhuk.. can't open.. lost the lock number.. erm... what i have to do???

Tuesday, November 2, 2010

:: UUM dilanda banjir ::

salam 25 Zulkaedah kpd umat Islam semua..
November datang bersama titis-titis hujan yang akan membasahi bumi yang sebelum ini kehausan air..

di tanggal 2 November, UUM telah dilanda banjir sehingga menyebabkan majlis konvokesyen hari ni ditunda..cik dainey dpt tau yang ibubapa dh bekumpul kat Dewan Muazam Shah.. aduss..cian nye kat mak ayah yang nk tgk ank dorang konvo hr ni x kesampaian.. sabar ye macik n pacik.. esok lusa ada lg.. harap sume akan lancar pasni..dh banjir xley nk konvo sbb kat Changlun dh banjir..so ramai yg xleh hadir..jln yg tebaek ialah tunda la kan.. cabar ye macik n pacik..




tgk pic budak2 ni tingat lak cik dainey,adik2 n abg ms kecik2 dulu..haha..kami dulu nakal la jgk..memang nakal la pendek kata..kalo ujan, abg suke wat kapal pastu bg hanyut kat air.. mandi ujan lak tu..hbs basah kuyup..ms kecik2 dulu kalo kena ujan ok jer xde masalah..tp bile dh besar kena ckit terus demam..adoii..best dulu masa men ujan.. ma marah tp kami nyorok belakang umah.. bila ma pggl sumer senyap.. hihihi..ni la susah bile ader ramai askar..srikandi nyer sorang..so terjoin la geng askar sbb xde kawan kan.. huhu..tp xde la sampai nk jd askar plak..still lg ade kelembutan..ahaiii..haa..lagi satu kalo mandi ujan kompem akn ade tukang bwk payung buruk..haha..xtau naper..saper yg bawak?? op kos la cik dainey.. tp tu sumer kenagan dulu ar.. biasa ar budak kampung mmg itu je mainan kami..hihi..i like my village..

pastu satu lg yg cik dainey nk tekankan kt cni...

draft report cik dainey!!!!! erm..bru je pg td pos.. dh la ujan ni.. seb bek dh letak plastik xnk bg basah.. xtau la bile sampai..harap2 sampai ngn selamat kat tgn lect cik dainey.. En Mohd Ali.. sir, kalo tercomot ckit mtk maap yerk.. sbb kalo kena air mesti comot.. adoiii..

kpd abg2 posmen : hantar draft report cik dainey ngn selamat yerk..n pastikan ia lam keadaan baek..huhu..jgn men ujan lak nnti hbs basah report cik dainey nanti..

Monday, November 1, 2010

~~ doa SeoranG anaK ~~

" ya Allah, andai apa yangku lakukan hari ini mendapat ganjaran pahala dariMu,Kau sedekahkan juga pahala itu kepada ibu & ayahku. Amiin.."

Assalamualaikum w.b.t untuk penjejak blog cahayalidaine... erm..doa kat atas perlu diamalkan bg setiap yang bergelar "anak".. doa ni cik dainey dpt dr sorang ustad masa cik dainey join tazkirah pagi sempena bulan Ramadhan anjuran UiTM Kampus Machang dua bulan yang lalu..

sejak dari dalam kandungan sampai sekarang mak n ayah kita x putus2 doakan kejayaan dan kehidupan anak2 dia kan.. tp kita berdoa utk mereka dr umur berapa??? hurmm.. sebak bila pikir kan diri sendiri..

ya Allah mulia nya kedua org tua kita kan.. Subahanallah.. ya Allah, Kau berikanlah kedua org tua kami nikmat syurga.. tidak mampu untuk kami balas jasa mereka yang x ternilai dek emas,permata mahupun kekayaan.. kasih sayang dan belaian yang mak dan ayah taburkan...

Wednesday, October 27, 2010

:: dEmaM RepOrT ::


mengadap report punyer pasal.. demam datang menyerang sbb antibodi x cukup kuat nk lawan virus dalam badan.. huhu.. xpe..kesakitan menghapus dosa-dosa kecil.. insyaAllah kerana Dia Maha Pengampun.. hari ni cik dainey MC sbb badan rasa lemah sgt2.. sejak dua menjak ni terpaksa tido x tentu masa sebab nk kejar masa yang berlari pantas meninggalkan hari-hari yang bakal menemui bulan baru.. insyaAllah..


tinggal bape jam je lagi untuk cik dainey siapkan report ni..kalo boleh hari ni memang nak siapkan selengkap yang mungkin.. insyaAllah report akan siap dengan izinNya.. cik dainey x nampak sgt kengkawan cik dainey lepak atau berbalas komen di laman sosial yang tgh top skang ; Facebook.. cik dainey tau dorang pon dalam kekalutan gak.. sebab kami diberi masa untuk hantar draft report sebulan sebelum tamat praktikal.. tamat???

wahhh..nampak nye makin dekat bulan terakhir praktikal untuk dak2 IT UUM.. tapi apa2 pon draft report kena siap.. ni la markah yang perlu kitorag score sbb kalo x silap cik dainey paper ni 6 jam kredit kot..maybe 8 jam kredit.. im not very sure about that..

yahhh..semakin menggelabah plak bile ader software yang xde ngn cik dainey untuk wat report ni gempak.. software Rasional Rose di mana ia diguna untuk melukis diagram sistem yang kami bangunkan.. cik dainey dh try download tp failed.. nampaknye masa main singkat dan buang masa ajer kalo ditunggu2.. adehhh..wat la ngn ape yang ader.. huhu..

dahhh..cik dainey xmau popek lagi dah.. kalo terus popek kat cni, alamatnye terbengkalai la keje cik dainey nanti.. ape2 pon, khas tuk kawan2 cik dainey gud luck with ur draft report..

hope u all can write that very well k.. aja aja fighting!!!!!!!!!

~~ semoga demam cik dainey cepat baik ~~

Saturday, October 23, 2010

:: pErjuAngaN hAmPir sEleSai ::

***********************************************************
uishhhh..lama tol x wat entry baru..per cer cik dainey skang kan...
hurmm.. sebulan ni mmg x sempat nk melepakkan jari jemari kt keyboard ni tuk menaip fasal cik dainey..cik dainey ngan kalut2 siapkan draft report praktikal.. huhu.. manyaakkkk sesangat!!! dugaan ngn malas, penat, xde idea, x minat..aduss..tu sumer gangguan yang selalu mggu org2 yang nk wat keje dgn tekun kan.. sempat ke x erk??? rasa2nyer cik dainey kena siapkan jugak..

haishhh..tp kalo cik dainey wat depan tv..mata tgk tv plak.. lam bilik??? adussss..dalam bilik plak bantal n katil memanggil2 manja cik dainey suh tido.. last2..laptop pon landing ats katil gak.. 2 3 mlm ni dok tdo ngn laptop jer.. kadang2 smpai pg, buka mata laptop x tutup.. paham2 la kalo dh kul 5 pg xde nyer cik dainey nk sambung wat keje..sambung tdo ader la... petang?? petang kalo.........adusssss..dah la!! banyak tol alasan kan.. hurm... alasan je banyak..ni la sikap manusia..oppsss...cik dainey je kot.. suke bg alasan..hampeh gak kan..cube kalo xde alasan..kan siap keje tu..tapi... tengokkk...nk cari alasan lagi..ni la cik dainey...

diam x diam dah masuk 5 bulan cik dainey stay kat USMT.. macam2 dh cik dainey lalui.. skang tggl sebulan je lagi maka tamat la praktikal cik dainey.. tinggalkan status pelajar dan update lak status "pencari keje:....huhuhu..

saper cik dainey 2011 nanti yerk???? ape yang cik dainey wat masa tu kan..erm.. masa tu cik dainey dh ader keje ker? dah ader cinta baru ker? ermmm..dah kawen ker?? oppss! kawen x lg kot..huhu..lex ar baru umo baper kan.. hehehe..tp ok je kalo Dia dh tetapkan.. hehehe..

huhu..wat masa ni habiskan praktikal dulu..then create my carrier first.. i think that's most important in my life.. become what??? huhu..don't know right..

********************************************************

Tuesday, October 12, 2010

" teRima KasiH keRana MeLahirKan "

salam & selamat hri lahir tuk cik dainey sendiri n x lupa gak yang dilahirkan dalam bulan okTober.. epi bezday!! smoga setiap apa yg diimpikan selama ni tercapai...

akhirnya genap umor cik dainey 23 tahun.. terima kasih kepada ma & ayah tercinta yg dh melahirkan, menjaga, membesarkan, berkorban serta manjakan cik dainey... tnpa 2 insan mulia ini x mungkin cik dainey ada di dunia ni skang.. Syukur kepada Allah yang telah meminjamkan nyawa kepada dainey untuk berbakti kpd ma & ayah serta menikmati kehidupan yang indah ni.. syukur..kerana Dia telah menyedarkan...


nyum3..cedapnyer kek ni...pucca!!!! i love pucca!!!!

Monday, October 4, 2010

:: caHaya di haRi KiamaT ::

Assalamualaikum..
izinkan cik dainey kongsi sesuatu ngan kengkawan sumer erk..ni pon kengkawan cik dainey gak kasi ni.....

Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :
* Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang.
* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.
* Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari.
Apabila ditanya cahaya apakah ini? Lalu dijawab : "Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan mengambil air sembahyang apabila terdengar azan. Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air sembahyang sebelum azan. Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."
sama-sama kita renung dan amik ia sebagai peringatan sementara kita masih hidup.. (-_-)

Friday, October 1, 2010

...srikandi....supeeeeeeeeerr..power!!!

ni family cik ziey..hohoho..wahhh..cun melecun gadis2 ini yaa..
beshh nye cik ziey ade geng..umphh..jeles wasenye..cik dainey gak sesorang.. huwaaaaa..ni pic mik kt fb..ahakss..senang je kan.. nak pic mane2 pilih jer..huhu..ni nak promote jp.. cube teka mane satu cik ziey n mane satu yien????

ziey : >> sengal, comot, cun ckit jer x byk, tinggi biasa2 jerk...hahahaha..
yien : >> agak dewasa, cun x byk la, bakal cikgu, kuat makan..hohoho..

cube teka la kalo berani...amacam??? ada berani kaa???

to cik ziey : awopp..pic awop!!!! hahaha..sy amik..ngee~~~ awop jgn koya lak..huwahahaha..
mishh sama cik ziey n yien...

.:: TahniaH!!! ::.


salam istimewa utk penjejak blog cahayalidaine yg senantiasa melepakkan diri di laman blog ni... huhu.. first, cik dainey ucapkan Tahniah!!!!!!!!!!!!!...tuk kengkawan yg dh bejaya habiskan zaman praktikal semalam..30.09.2010..wahhh..sonok la ye korang dh habes dah..nak2 kak mia, kak ida, nik, mimi,ima n yg len.. sakan la korang pasni mcari keje kan..skang dh up to date status "pencari keje sejati"..harap2 murah rezeki senang dpt keje ek.. erm..skang mesti ngah kalut ngn report masing2 kan.. stay kt uum pon ader gak ni..xpe..ape2 hal yg penting sumer dh setel kan.. kpd geng2 yang tgh hangat ngn praktikal tu jgn la jeles..hehehe..join la cik dainey tuk 2 bulan lg..hohoho.. xper..opis xnak lepaskan kiter lg tu..dorang nk kiter stay dpn mata dorang..hehehe.. erm..spesel kan..huhuhu..dorang dh habes..kiter yang lom abes lg ni kena sibukkan diri ngan task yang ader.. kalo dak IT, kena setel sistem n report..x kire la bape byk sistem yg kena wat..janji siap erk..huhu..selamat meneruskan zaman praktikal erk..hihihi..sabarrr... Alhamdulillah, sistem pertama cik dainey dh complete..huhu..bru lega..skang bab dokumentasi plak..manual sistem,report..aduhhh...tang report ni la yg lemah ckit..kalo bg sistem xpe lg..tp kalo kna fokus report ni..bab mengayat ni la yg jd big problem cik dainey..adussss.. kalo la report leh ciap sndiri kan best..hahhaha.. xder makna nyer cik dainey oiii.. ok la..cik dainey dh abes membebel dah.. skang nk bg makan kura & kuri yg comel lak.. nak buli 2 makhluk ni..hahaha..jom3 ikut cik dainey..

Wednesday, September 29, 2010

:: Alhamdulillah...dah setel ckit..doaku dimakbul Yang Maha Esa.. ::

salam..
hr ni rasa ringan ckit kepala ni..akhirnya dh selesai coding yg asyik error spjg 2 minggu ni..adoiii.. dh hmpir selesai part yang kena wat semula hr tu..

nanti balik tinggal ckit jer lg..harap2 mlm ni dpat siap sumer..mintak2 la pasni xde masalah dah..syukur Alhamdulillah,Allah dah permudahkan keje cik dainey.....

hr ni kan cik dainey asyik kena buli jer..hahha..staff2 kat cni, dorang makan tembikai depan cik dainey.. Ya Allah..nakal sungguh..huhuhu..alaaa..cik dainey x tergoda pown..tp telan air liur gak..adoiii.. sengal jugak dorang nih..

esok..erm...pose ke x erk....erm...hehehe...
esok cik dainey x pose..hold dlu.. esok hr makan2..esok adek2 balik kowt..ma cakap nk wat makan..hehehe..selalu je wat makan kalo sumer ader..tp abg mmg selalu xder la sbb dia keje.. dia je la yg kempunan nk makan paper2..cian tol...seb baek cik dainey duk umah..hihihi..x kempunan..tp nanti xtau la...hurm..mesti selalu windu masakan maa kalo dok jejauh..xpe2..sal makan no hal la..hihihi..

okaiiii...ms tuk berblog dh habes.. jom tengok staff2 kt USMT ni dok kalut ready fail meja sbb nanti bulan 10 audit nak datang..cik dainey pon kena ready gak..hehehe..
dah3..jom............... (^_-)

Monday, September 27, 2010

:: biLer maSalaH mEngHantui ::

masalah....
erm..xder saper pon manusia kt muka bumi ni hidup tanpa masalah.. masalah ni sebenarnya bunga dalam kehidupan kiter..

aikk..pe kena ngan cik dainey ni?? tetiber jer..
adesss..cik dainey ade prob tp bukan besar sgt pon..tp still dalam kawalan lg..cma mood la x ok sgt.. nak wat keje serba x kena..adoiiii..

masa kt umah, dah bajet hr siapkan keje tp x siap2 jgk...umphhh..
caner ni..cik dainey xley give up..dtg opis bukan x wat keje, ader je keje yg cik dainey wat..tp yg bajet nk siap tu x siap.. kaciwa rasanyer..xpe la..anggap ni dugaan.. Allah menduga kesabaran hambaNya.. Ya Allah,permudahkanlah segala urusan hambaMu yg lemah ini..

~~(-_-)~~

Thursday, September 23, 2010

"saya Stress!!!! "



grrrrrr...
tensen nyer.. hujung dekat2 nk hbs praktikal ni, tensen kembali same cam awl2 start praktikal.. umphhh..nk nanges pon ader..balik umah ngadu ngn ma jerk..ntah bingit kot telinga ma dgr ank dia merengek..hahaha..

cik dainey kena rombak balik satu bahagian lam sistem nih..adushh..part ni dh la byk function.. ayyakkk.. igt pas raya leh relak n tgk sistem len plak..adoiii..dh la tuan punye sistem asyik ty "nor,sistem caner? dah siap?? " haa..ape lg beribu alasan la cik dainey bg..hohoho...wat sistem mmg nmpk mudah..klik ni dpt ni,klik tu dpt tu.. tp nak bg dia operasi tu bkn senang pak encik...hurm.. dugaan lepas raya cik dainey..hukhuk..

semoga diberi kekuatan & kecekalan..harap2 setel gak minggu ni.. rasa masa skang makin singkat jer.. kejap je hari2 yg berlalu..erm..atau ni sbb cik dainey wat keje sambil lewa.. hurm...

berfikir sejenak......

rasa2 cik dainey xde la wat keje sambil lewa..tp perancangan tuk part tu x wat btol2.. x perasan..
dlm ape2 sistem mesti ade fungsi "papar", "padam" , "kemaskini"...tp cik dainey lupe yg papar tu..hurm..kalo yg bukan mik IT mesti pening kan..hehehe..abaikan la..ni ms tuk cik dainey melepaskan tensen..sumer lam kepala ni rasa nk muntahkan je kat entry kali ni..hurm...

:: sabar yek dainey...mungkin ade hikmah di sebalik yg terjadi ni..hurm.. ::

Monday, September 20, 2010

"hujung bulan??????? "

huh?????
jap...nak nangies jap... huwaaaaaaaaaaa...jelesnyer!!!
geng BBA (kak ida,kak mia, nik n mimie) dh nk hbes praktikal ujung bulan nih!!! cepat nyer!!!!
jeles yang teramat!!!! huhuhu...

dorang dh nk hbis... geng IT lmbat lg..ade 2 bulan lebih lg.. xpe2...sabar..hehehe.. skang kena siapkan sume task...nanti nk wat report lak..huhu..
nampaknye dh nk habis dah...skang dh suku je lg nk oktober...
hehehe..oyeahhhh... keje..wat keje cepat!!!

jom3..siapkan task...

:: raYa vs reUnion ::









salam sumer... biler dh lama beraya nk mula keje pon rasa malas jer...hehehe..
caner raya u oll??? hehehe...ade gak membe2 cik dainey cakap dorg punye raya thn ni x best.. olololo..cian nyer..xpe2 nanti raya thn lg skali..
cik dainey caner?? wahhh..cik dainey nyer raya tahun ni mmg sakan.. raya ptama n kedua je lekat kt umah..pastu jalan2 laa..huhu.. tahun ni jumpa membe2 masa comot dulu..wahhh.. skang dh cun melecun ye sorang2 ye..hehehe..tp dlm ramai2 tu ader yg nakal mcm dulu.. adoiii..sakit perut la ktorg yg aweks-aweks ni dok gelak.. nakal mcm dulu lg.. tp ok la dorg penghibur ms tu.. hr tu cik dainey gak yg kene bakar ayam..hahaha..mandi asap la seharian.. tp sonok laaa makan ramai2..kami pon pas form3 mmg x jumpa..ader yg pindah skolah..mcm cik dainey..hihihi.. merantau ke sekolah2..sbb tu ramai kawan.. sonok kalo ramai kawan ni..
hari raya ke-4 tu reunion kitorg utk form3A SMK Machang.. walaupon ader yg x dtg tp xper laa..leh jumpa len kali.. syila...cian kami x sempat g umah..umphh.. nnti jumpa lg yerk.. windu kamooo... seharian tu kami mmg raya sakan laa.. kami singgah umah kawan2..hehehe..skang dh tau dh umah dorang..
raya ke-3 plak reunion bersama membe2 form5 SMK Hamzah 2..huhu..ramai gak yg dtg.. uishhh..sumer mmg dh berubah..ader yg bertunang..dh kawen pon ader..tp ramai yg bujang laa.. dorg tgh belajar lg.. huhu..keje xder caner nk kawen..hoho.. pas makan2 kt umah Adam, kitorg g umah ct,cik ja..last umah nani..smapai ptg jugak.. mmg penat laa..
raya ke-2 cik dainey mmg bz yg teramat.. bz??? yelaa...bz.. smpai x sempat g kenduri kawen.. umphhh..kak liz...sowi... "Selamat Pengantin Baru untk kak liz...smoga bahagia selallooo.."
ape2 pon raya ni best la leh jumpa ngn member2 zaman kecomotan dulu..hehehe..
mishhh u all....
kak mia..........huwaaaa...kak mia maap x sempat g umh..huhu..maap sesangat.. windu kak mia...
mimie.......mie...sowi sesangat...umphhh..x jmpa jgk kiter..cik dainey mmg nk g umah tp...wedding sepupu xleh nk tggl..huhu..hr jumaat bru leh rehat btol2..mishhh kamooo.. camat ari raya...

Monday, September 6, 2010

~~ Salam Lebaran ikhlas dr cik dainey ~~


Pejam celik pejam celik, Ramadhan dh pon melabuhkan tirai..di tanggal 27 Ramadhan ni cik dainey menyusun 10 jari memohon maaf andainye setiap entry yang cik dainey wat ader yang mengguris hati & perasaan kengkawan.. yela..setiap manusia xkan lepas dr melakukan kesilapan kan..so di bulan yang mulia ni cik dainey mintak ampun yerk.. 0-0 erk..

kalo dulu rebut-rebut beli tiket nk balik kg..skang dah x payah dh..dulu..risau yang amat takut xder tiket..heheehe..kalo malam tggu bas tu plak,risau takut bas ni x wujud..hohoho..mcm2 dugaan..tp best..skang lg best dok umah wat persiapan raya..eee...sonok..



~~ Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..Semoga Sampai ke Destinasi Masing2 Dgn Selamat ~~


Wednesday, September 1, 2010

:: SepTembEr ::

wahhh...x sangka kan dh bulan ke-9 untuk tahun 2010~~~ cepat gak masa berlalu ni..
ehhh..assalamualaikum kawan2..salam Ramadhan untuk anda semua..

minggu lepas cik dainey dh terima penyata status belajar dr uum..asma yg antakan.. maceh untuk asma.. kalo xder dia kt uum tu, erm..ntah biler plak n saper la yg nk mtk tolong antakan.. thanks a lot..

alhamdulillah..practical life cik dainey skang dh ok dah.. x macam mula2.. mula2 tu sumer masalah..yer la..php x sempat belajar byk..erm..datang praktikal kena guna php...wahhh.. mmg cabaran..tp ok la ckit dr java..naseb baek x kena guna java..aduss..kalo x Allah sj yg tahu.. skang sistem dh xde masalah..cumer report la susah ckit..erm..cik dainey baru siap wat cover..ahahaha.. ape la.. berbulan2 cover je yg siap..adoyaiii.. tang report ni la yg cik dainey demam ckit..hahaha.. kang ayat2 cinta plak muncul lam report tu..aduss..

hr ni dah ramadhan ke-22.. tggl bape hari je lg..8 hr je lagi ramadhan bakal tinggalkan kiter.. hari2 untuk kumpul bonus dh nk berakhir..semoga ramadhan tahun ni bawa perubahan positif dlm diri kiter..insyaAllah..

haaa..pic kt atas tu nmpak baru kan..huhu..mmg la..cik dainey tukar pic.. cik dainey skang dh ok..dh x sedih2 lg..insyaAllah...xde dh nk pikir benda2 remeh temeh.. skang fokus satu benda.. cr keje.. keje..keje..wahh..ader org ckp smbung master lg baek..erm..dorg kt sni dok suggest master jerk.. cik dainey pon tgh dilema..erm..xtau la..tp keje dlu kot..nanti kalo ader rezeki sambung..skang cik dainey pikir keje dulu..keje..skang bkn senang nk dpt keje nih..adusss..dilema lg.. tp sumer tu bergantung kpd rezeki masing2 kan..harap rezeki cik dainey murah..dan kawan2 cik dainmey jugak...insyaAllah... amiinn..

macamane ngan C.I.N.T.A??? hurm..yg tu letak tepi dulu..soal jodoh biar lah Dia Yang Maha Sempurna tentukan.. skang fokus kpd family jer dulu..susah2 sgt bg family jer crikan..huhu.. erm..belum masanye lg laa..x cukup bersedia lg..ishh..keje dulu..keje..huhuhu..

aja-aja fighting cik dainey!!!! oyeahh~~

Sunday, August 22, 2010

:: kenGkaWan ::

salam sumer..












ni pic kitorang amik masa 2 jam lebih nak sampai Fakulti Teknologi Maklumat.. kalo ikutkan yg sebenar masa perjalanan 5 minit dh sampai..ishhh..teruknye kitorangkan..hahaha..


erm...windu nye kengkawan cik dainey..hukhuk.. semalam masa wat cempedak goreng..ingat kat nik.. nik org paliiiiiing suke makan cempedak goreng..huhu.. kalo g pasar mane2 nampak jer cempedak goreng..mau nyer meleleh air liur dia.. dia akan beli..xde nyer dia tunjuk sajer.. uisshh.. mmg feveret dia la.. haiii..aper citer mok nik ni kan.. pastu ade la cik dainey try masak terung masak berlada yg mcm kat cafe kitorang jual tu..erm...nik suker tu.. cik dainey yg sebelum ni x makan terung pon dh jd makan..nak2 masak berlada mcm tu..ade la skali cik dainey try wat..hehehe..sedap jugak..tingat kat nik..nik mesti suker...pastu nik suker makan ikan keli..hadoii..tgk dia makan mmg berselere..dia akan patahkan kepala ikan tu sebelum letak lam pinggan..tapi kak mia cakap x bek patahkan n tinggal kt situ..hehe..kalo time ko-k kami mesti makan kat varsity mall..makanan kt saner mcm2..lauk aper2 jer ader..cik dainey mcm biasa la..udang di mata cik dainey.. nak2 kalo udang masak lemak & masak pedas..nyum3...sedap nyer..kitorang kalo makan, mesti cik dainey plg lambat siap..cik dainey kunyah cepat2 mcm mane pon tetap yg paling lambat..huhuhu..nik ader gastrik..makan dia kena jaga..cian nik..penah cik dainey tgk dia pucat sebab lambat makan..takut gak cik dainey..bahaya kan kalo dh sakit..untuk nik==> jaga makan yuk..tu citer mok nik...

ni sal teh Lipton..hahaha..sape x kenal teh yg sesedap ni..huhu..ms kat kolej cik dainey kalo terasa nk minum teh panas mesti g lepak bilik cik ziey..huhu..dia akan wat satu jag..hehehe..habis..kalo discussion mesti wat bilik dia sbb bilik cik zie ada teh..hehehe..cik dainey x wat teh sbb xder org nk minum nnti..teh ni kalo minum sesorang x syok..hehehe..kalo leh rebut2 lg best..tu citer teh.. bila wat teh Lipton..tingat kt cik ziey comot..erm.. satu lg..cik dainey sebelum ni memang paling x suker ikan..kalo kt umah, ma beli ikan mesti dia akn beli satu ikan tuk cik dainey..tau ikan ape yg cik dainey makan?? ikan selar jer..tu pon yg comel2..hehehe..cik dainey xleh makan ikan besar2 xtau nape.. hurm... bila 3 tahun kt UUM, 3 tahun kawan ngan cik ziey, sem akhir2 cik dainey jd tingin nk makan ikan keli..mane x nyer..cik ziey kalo makan mesti amik ikan keli sekor..paling besar plak tu..kalo dh hari2 dia cakap sedap,cik dainey pon nk rasa..hahaha..so cik dainey rasa la..wahhh..memang sedap ikan keli goreng Mak Ngah ni.. sampai skang ikan ape2 jer cik dainey makan..termasuk ikan bakar..wahh..perubahan yang baik.. sebelum ader la org2 suh cik dainey belajar makan ikan sbb byk protein kan terutama ma cik dainey.. hehehe.. best ikan keli goreng kalo makan masa sahur..hehe..nyum3.. sampai kan ader satu sem tu (sem 6) cik dainey makan ikan jer..wahh..ayam jeling2 jer..hihihi..hebat jugak pengaruh diorang kan..hihihi

kak nisa...haa..cik dainey & cik ziey & kak niesa & killa & aini satu kelas yang jadual hampir sama.. kebanyakan waktu makan kitorang mmg sama..kalo x di cafe Mak Ngah, Kak Mona la tempat kami.. kitorang sem lepas kelas x banyak..masa kami byk dihabiskan untuk jalan2..hehehe..tapi nasib baek la x effect kt study.. yer la..jumaat sabtu ahad xder kelas..aper lagi..masa jalan2 la..tu pon kitorang x puas lg nk jalan2..ader sekali g karaoke..hoho..kila nyanyi.. ader la satu masa tu cik dainey dengar balik video tu..hahaha..tergelak cik dainey dengar kitorang nyanyi..paling kuat suara, killa laa..terus cik dainey col killa..hahaha..kitorang gelak laa masa tu..adoiii..kelakar rasanye..

intan & salmi..hahha..dorang ni cik dainey x lupe..memang best ar..hbs kelas ader la plan nk makan KFC kt Jitra..hahaha..ape paln mesti on de spot.. kitorang kalo kuar..kamera la sasaran utama..sumer xnka bawak kamera sebab taku kena pegang kamera..hahaha..sengal kan.. sumer nak masuk gambar..hurm..sehari tu memang begambar la kitorang.. singgah mane2 mesti kena tangkap gambar..x kire la tu kedai runcit pon..hahaha..kalo orang tgk mesti ingat budak sekolah..ahhh..ape nak peduli orang nak kata kan..yang penting tu la kami yang sebenarnya.. tp skang dh ikut haluan masing2..kenangan tu memang sweet sangat..yang pegang kamera saper lagi kalo bukan kak niesa..hahahaa..kak niesa la mengalah ngan kitorang..adoiii..sekali imbas kelakar gak n cian gak kak niesa kena buli ngan kitorang..pastu yang x puas hati masa kat Tasik Jitra tu kami x sempat round dalam tasik..hukhuk..pastu kami nmpak la ader abang tu tgh jog..haha..ngan dia2 skali kami sapu suh tangkap pic kitorang..tp pic tu ketaq..x lawa dh..umph.. maghrib plak kami solat terus kat saner..hahah..mcm2 la kenangan ngan dorang ni.. x cukup kat luar, dalam kelas pon leh tangkap gambar..adoiii...setiap hari selasa iaitu kelas Miss Jue...hahaha..time tu pon kami sapu untuk sesi begambar...terserlah kesengalan kitorang.. tapi best!!! best sangat3!!!!

selain dr dorang, kak fiz,kak mia, mimi pon kitorang jalan2 gak..hehehe..makan sesamer...tapi x selalu sebab waktu makan kami langsung x sama.. kitorang dpt makan samer hari jumaat & sabtu jer.. tp kitorang selalu gak keluar samer..hehehe..yang best kitorang g Langkawi.. mmg sonok ar..bebas..maner nk pegi pasti sampai..best sgt2..tu la waktu sonok2 kitorang sebelum kelas mula..hehehe.. windu kamooooo...erm...habis dh zaman tu..pasni masuk zaman laen dh.. bukak chapter baru.. ape plak erk akan jadi pada kitorang sumer.. hurmm..



semoga hubungan ni kekal selamanya.. InsyaAllah..windu kamoooo...

Thursday, August 19, 2010

" jaM saTu teNgah Hari "

ting!!!!!
jam dah kul 1 tgh hari..
ding..dong..ding..dong.. perut cik dainey meminta2 untuk 1 suapan nasi..hohoho..terasa sudah kosongnya perut ni..hukhuk..cian peyut cik dainey.. sabar yerk.. adusss..

time2 ni relax2 kt opis..ape cik dainey buat??? makan??? ishhh..maner ade..cik dainey dgr lagu, sembang2 ngan kak na, pastu belajar menaip..hahaha..x la..ni..update blog la ni..hurm.. tunggu ms berbuka....

tepat kul 1.00 cik dainey tutup kaunter..tp x tutup pintu..umphhh..budak ni x reti baca ker??? orang dh tampal besar2 "REHAT"..ishh..tetap nk book kelas..sengal jgk dorang ni..eeeeee..geram.. cepuk baru tau.. dh la peyut dok bising dia plak sebok2 nk book kelas..tggu la kul 2.oo..ishhh..bukan nye xleh tunggu kan..walaupon x makan, nak rehat jgk..x kira..

maka dengan itu,terpaksa la cik dainey arahkan sorang student g tutup pintu...haa..sape suh x reti baca..orang dah tampal besar tu..haa...cik dainey dh jd singa dah..tp singa ayu...hahahha.. x reti nk wat muka marah kalo x marah betul2..huh??? aper maksud tuh?? maksud nye tahap marah tu minimum lg laa..tahap leh senyum lg..hihihi..marah dalam senyum..kikiki.. kalo orang lain mesti marah kan..x baek marah2, benda kecik jerk.. xper..merungut sorang2 la cik dainey kat sni.. huhu..sabar je la... (-_-)

ding..dong...ding...dong...hahahaha...peyut nakal...ishh..ni bulan pose xleh makan tengah hari...huhuhu..so,kena tunggu...

ermm...nak masak aper erk rini...erm...jom pikir!!!

Tuesday, August 17, 2010

kaWen..KaweN..kaWeN..

............................
aper kes hr ni ramai org cakap sal kawen jerk..blog sane sini citer sal kawen..haishh.. konpius la plak.. haa..caner ni cik dainey.. oppss..lupe nak bg salam..excited sgt nak bloging...huhu


Assalamualaikum kawan2..kepada yang dah kawen, belum kawen jgn kesah erk kalo baca entry ni.. cik dainey pon typing dalam separuh sedar ni.. haduuhhh..terpasang angan2 nak kawen plak...aikkk...cik dainey...


hahaha..xde la.. hr ni sesajer lepak blog member, byk blog yg ckp sal kawen..ni yg cik dainey nk join dorang gak ni.. ahakkssss.. gatal.. alaaa.. shhh..kalo konselor cik dainey tau habis laa.. dia bz jarang bukak blog..hihi.. kaunselor cik dainey ckp "belajar x habis lg ader hati nak kawen" hahaha..aper laa..xbleh erk...erm..ok la..shhh..


tp kalo cik dainey pilih calon kan...kalo boleh laa..cik dainey nak yang rupa tu biasa2 laa..x control ensem..haha..cik dainey kureng ckit..lemas rasanye..pastu kan cik dainey nak yang slumber..cehhh..ikut suker hati jer nak pilih2 kan..pastu kan paham ngan cik dainey..x byk kerenah la yg penting..apa2 pon yg pnting dia adalah pembimbing utk cik dainey & anak2 nanti..tu yg penting kan.. ececehh..cik dainey...wahwahwah.. dh pandai skang..hahha... xder la..citer2 kat blog ni sambil atasi tensen tahap gaban dan penuhi syarat nk join blog2 yg ckp sal kawen tu..hahaha.. kalo ensem sgt x bley sgt nanti susah sbb rmai admire plak..hahhaa..x jeles tp cemburu ckit..yg penting hati mau baik...hehehe..tp org kata bile lama2 kita kawan,baru kenal siapa dia yg sebenar nye..waahhhh..cik dainey...hahahhahhaha.. (gelak gulin2) tp seyes..kalo bleh yg mcm tu la yg cik dainey nak..hihihi


demand ker??? hohoho..xder la kan..tu cik dainey sorang jer..jgn pakai sgt..hihihi..ni cik dainey isi masa lapang jerk..kikiki..penuhi hasrat hati je ni..ahaksss..




:: kiut kan pasangan ni..alalala..tomey gituw... ::

Monday, August 16, 2010

"layan movie la plak.."

hai..salam sumer..
ni cik dainey nak citer caner cik dainey hr ni..

hari ni cik dainey rsa sengal yang teramat.. geram pon ader..adoii...
ader lg penambahan untuk sistem cik dainey..dah la coding tu susah..x jumpa2 lg coding yg betol..sakit ati tol la mcm ni..naseb bek poser..sabarrrr...

kesengalan terubat dengan "Kecoh Betul"..
jam 4.00 ptg layan citer jap..tp nak balik umah jam 4.30 ptg..
skang dh kul....
huh!! jap je lg dpt tgk..

jom3..tengok sat..jgn tengok sistem lg!!! hahahaha...

jangan peningkan kepala anda.. hohoho..

:: syahdu nyer lagu ni..penuh makna.. ::

"Open Your Eyes"

layaaaaaaaannn....zaaasssss!!!!!

Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselvesIsn’t this proof enough for us

Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to

Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves

Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves

Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?No..
We just have to

Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby’s born

So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to

Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way(Allah..)
Guide us every single day..(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds

If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..

You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah


best lagu ni..

Friday, August 13, 2010

~~ Doa Harian Ramadhan ~~

Doa hari – 1


Yaa Allah! Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang-orang yang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku sebagai ibadah orang-orang yang benar-benar melakukan ibadah malam. Dan jagalah aku dari tidurnya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku ... Wahai Tuhan sekalian alam!! ampunilah aku, Wahai Pengampun para pembuat dosa.
Doa hari – 2

Yaa Allah! Dekatkanlah aku kepada keridloan-MU dan jauhkanlah aku dari kemurkaan serta alasan-MU. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-MU dengan rahmat-MU, Wahai Maha Pengasih dari semua Pengasih!!


Doa hari – 3

Yaa Allah! Berikanlah aku rizki akal dan kewaspadaan. dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bagian untukku dari segala kebaikan yang KAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai dzat Yang Maha Dermawan dari semua dermawan!


Doa hari – 4

Yaa Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya bendzikir mengingat-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU, dengan kemuliaan-MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat.


Doa hari – 5

Yaa Allah! Jadikanlah aku diantara orang-orang yang memohon ampunan, dan jadikanlah aku sebagai hamba-MU yang sholeh dan setia serta jadikanlah aku diantara Auliya'- MU yang dekat disisi-MU, dengan kelembutan-MU, Wahai dzat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

Doa hari -6
Yaa Allah! Janganlah Engkau hinakan aku karena perbuatan maksiat terhadap-MU, dan janganlah Engkau pukul aku dengan cambuk balasan-MU. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-MU, dengan anugerah dan bantuan-MU, Wahai puncak keinginan orang-orang yang berkeinginan!


Doa hari – 7

Yaa Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya, dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku dari kelalaian dan dosa-dosanya. Dan berikanlah aku dzikir berupa dzikir mengingat-MU secara berkesinambungan, dengan Taufiq- MU, Wahai Pemberi Petunjuk orang-orang yang sesat.


Doa hari – 8

Yaa Allah! Berilah aku rizki berupa kasih sayang tenhadap anak-anak yatim dan pemberian makan, serta penyebaran salam, dan pergaulan dengan orang-orang mulia, dengan kemuliaan-MU, Wahai tempat berlindung bagi orang-onang yang berharap.


Doa hari – 9

Yaa Allah! Sediakanlah untukku sebagian dri rahmat-MU yang luas, dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran- ajaran-MU yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada kerelaan-MU yang penuh dengan kecintaan-MU, Wahai harapan orang-orang yang rindu.

Doa hari-10
Yaa Allah! Jadikanlah aku diantara orang-orang yang bertawakkal kepada-Mu, dan jadikanlah aku diantara orang-orang yang menang disisi-MU, dan jadikanlah aku diantara orang-orang yang dekat kepada-MU dengan ihsan-MIU, Wahai Tujuan orang-orang yang memohon.

Doa hari 11
Yaa Allah! Tanamkanlah dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik, dan tanamkanlah dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan. Jauhkanlah dariku kemurkaan-MU dan api neraka dengan pertolongan-MU, Wahai Penolong orang-orang yang meminta pertolongan.

Doa hari 12
Yaa Allah! Hiasilah diriku dengan penutup dan kesucian. Tutupilah diriku dengan pakaian qana'ah dan kerelaan. Tempatkanlah aku di atas jalan keadilan dan sikap tulus. Amankanlah diriku dari setiap yang aku takuti dengan penjagaan-MU, Wahai penjaga orang-orang yang takut.

Doa hari 13
Yaa Allah! Sucikanlah diriku dari kekotoran dan kejelekan. Berilah kesabaran padaku untuk menenima segala ketentuan. Dan berilah kemampuan kepadaku untuk bertaqwa, dan bergaul dengan orang-orang yang baik dengan bantuan-MU,Wahai Dambaan orang-orang miskin.


Doa hari – 14

Yaa Allah! Janganlah Engkau hukum aku, karena kekeliruan yang kulakukan. Dan ampunilah aku dari kesalahan-kesalahan dan kebodohan. Janganlah Engkau jadikan diriku sebagai sasaran bala' dan malapetaka dengan kemualian-MU, Wahai Kemulian kaum Muslimin.

Doa hari -15
Yaa Allah! Berilah aku rizki berupa ketaatan orang-orang yang khusyu'. Dan lapangkanlah dadaku dengan taubatnya orang-orang yang menyesal, dengan keamanan-MU, Wahai Keamanan untuk orang-orang yang takut.

Doa hari-16
Yaa Allah! Berilah aku kemampuan untuk hidup sebagaimana kehidupan orang-orang yang baik. Dan jauhkanlah aku dari kehidupan bersama orang-orang yang jahat. Dan naungilah aku dengan rahmat-MU hingga sampai kepada alam akhirat. Demi ketuhanan-MU Wahai Tuhan seru sekalian alam.

Doa hari -17
Yaa Allah! Tunjukkanlah aku kepada amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita-ku. Wahai Yang Maha Mengetahui keperluan, tanpa pengungkapan permohonan. Wahai Yang Maha Mengetahui segala yang ada di dalam hati seluruh isi alam. Sholawat atas Mohammad dan keluarganya yang suci.

Doa hari-18
Yaa Allah! Sadarkanlah aku akan berkah-berkah yang terdapat di saat saharnya. Dan sinarilah hatiku dengan terang cahayanya dan bimbinglah aku dan seluruh anggota tubuhku untuk dapat mengikuti ajaran-ajarannya, Demi cahaya-Mu Wahai Penerang hati para arifin.


Doa hari – 19

Yaa Allah! Penuhilah bagianku dengan berkah-berkahnya, dan mudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah Kau jauhkan aku dari keterimaan kebaikan- kebaikannya, Wahai Pemberi petunjuk kepada kebenaran yang terang.

Doa hari-20
Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu sorga dan tutupkanlah bagiku pintu-pintu neraka, dan berikanlah kemampuan padaku untuk membaca AI-Quran Wahai Penurun ketenangan di dalam hati orang-orang Mu'min.

Doa hari-21
Yaa Allah! berilah aku petunjuk menuju kepada keridloan- MU. Dan janganlah Engkau beri jalan kepada setan untuk menguasaiku. Jadikanlah sorga bagiku sebagai tempat tinggal dan peristirahatan, Wahai Pemenuh keperluan orang- orang yang meminta.


Doa hari – 22

Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu karunia-MU, turunkan untukku berkah-berkahmu. Berilah kemampuan untukku kepada penyebab-penyebab keridloan-MU, dan tempatkanlah aku di dalam sorga-MU yang luas, Wahai Penjawab doa orang-orang yang dalam kesempitan.

Doa haari-23
Yaa Allah! Sucikanlah aku dari dosa-dosa, dan bersihkanlah diriku dari segala aib. Tanamkanlah ketaqwaan di dalam hatiku, Wahai Penghapus kesalahan onang-orang yang berdosa.


Doa hari – 24

Yaa Allah! Aku memohon kepada-MU hal-hal yang mendatangkan keridloan-MU, dan aku berlindung dengan-MU dan hal-hal yang mendatangkan kemarahan-MU, dan aku memohon kepada-MU kemampuan untuk mentaati-MU serta menghindari kemaksiatan tenhadap-MU, Wahai Pemberi para peminta.

Doa hari-25
Yaa Allah! Jadikanlah aku orang-.orang yang mencintai Auliya-MU dan memusuhi musuh-musuh MU. Jadikanlah aku pengikut sunnah-sunnah penutup Nabi-MU, Wahai Penjaga hati para Nabi.

Doa hari-26
Yaa Allah! Jadikanlah usahaku sebagai usaha yang disyukuri, dan dosa-dosaku diampuni, amal perbuatanku diterima, dan seluruh aibku ditutupi, Wahai Maha Pendengar dan semua yang mendengar.

Doa Hari -27
Yaa Allah! Rizkikanlah kepadaku keutamaan Lailatul Qadr, dan ubahlah perkara-perkaraku yang sulit menjadi mudah. Terimalah permintaan maafku, dan hapuskanlah dosa dan kesalahanku, Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba- hambanya yang sholeh.

Doa hari-28
Yaa Allah! Penuhkanlah hidupku dengan amalan-amalan Sunnah, dan muliakanlah aku dengan terkabulnya semua permintaan. Dekatkanlah perantaraanku kepada-MU diantara semua perantara, Wahai Yang tidak tersibukkan oleh permintaan orang-orang yang meminta.


Doa hari – 29

Yaa Allah! Liputilah aku dengan rahmat dan berikanlah kepadaku Taufiq dan penjagaan. Sucikanlah hatiku dan noda-noda fitnah wahai pengasih terhadap hamba-hambaNYA yang Mu'min.


Doa hari – 30

Yaa Allah! Jadikanlah puasaku disertai dengan syukur dan penerima di atas jalan keridloan-MU dan keridloan Rasul. Cabang-cabangnya kokoh dan kuat berkat pokok-pokoknya, Demi kenabian Mohammad dan keluarganya yang suci, dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam.

Thursday, August 12, 2010

==> dibuLi seLaMa 1 jAm !!!

salam..
hari ni banyak keje cik dainey..kena dera jaga kaunter sowang2..huhuhu.. sebab sume staff kt cni de meeting.. terima tempahan bilik dr user, pastu bg pinjam & terima balik LCD yang dipinjam, jwb call, wat report etc..hehehe.. x byk pon kan.. tp ngade2..ishh.. dorang siap bg cik dainey Walkie talkie lg bg senang cik dainey contek kalo ader problem..

hari ni dh 3 hari cik dainey dok opis baru & suasana baru..hurm..rasa ok la dr sebelum ni.. kt cni ramai gak staff..jd cik dainey xde la sesorang kt opis ni..

dorang buli cik dainey hari ni.. huhu..ish2..tp xde ape pon.. sesajer nak ngengada kt blog ni.. umphh..En Farhan nak datang 25 hb ni.. adoiii..dh x lama dh ni..

pastu cik dainey nk share ngn kengkawan kuasa Allah..bos USMT yang cik dainey g lawat kt HUSM hari tu skang dh masuk keje..alhamdulillah..dengan kuasa Allah & berkat bulan Ramadhan yang mulia ni dia dh pulih macam biasa..bos dh ok dah & boleh keje dah.. sebelum ni dia sakit..ya Allah,kesian cik dainey tgk dia menderita..tp ni semua dugaan Allah.. skang dia dh ok dan hari ni bos dh masuk opis dah..

semoga bos sihat mcm ni selalu & bertambah sihat..


kemuliaan bulan Ramadhan kan..

hari ni jugak ade staff kt cni bg cik dainey doa2 untuk setiap hari dalam bulan Ramadhan.. doa tu dia dh printkan siap.. Timer kasih erk.. Semoga Allah memberkati kamu..

~~Selamat Berpuasa Semua~~